*Nettavisen* Nyheter.

12-åring døde under fødsel

barneekteskap 8 år gamle Nojud Ali (R), 12 år gamle Rim Anas al-Numiri (C) og 9 år gamle Arwa Abdu Mohammed (L) deltar på en feiring etter å ha blitt skilt fra sine ektemenn. Foto: Yahya Arhab (Scanpix/EPA)

Etter tre dager orket ikke den unge jenta lenger. Både hun og barnet døde.

En lokal menneskerettighetsorganisasjon i Jemen slår alarm etter dødsfallet fredag.

I tre dager hadde den blivende 12 år gamle mammaen Fawziya Abdullah Youssef forsøkt å føde sitt barn ved et sykehus i Hodeidaprovinsen.

Men da hun i tre dager hadde forsøkt å presse ut barnet, orket ikke kroppen lenger. 12-åringen døde av utmattelse og store blødninger. Barnet var dødfødt.

Vanlig
Barneekteskap er vanlig i Jemen, som er Midtøstens fattigste land. Mange unge jenter blir giftet bort, tvunget til sex, og må dermed føde barn før kroppene deres er klare.

Youssef var 11 år gammel da faren giftet henne bort til en 24 år gammel bonde.

Ahmed al-Quraishi i menneskerettighetsorganisasjonen Siyaj sier han nærmest snublet over den unge jenta mens han jobbet med en annen sak på sykehuset.

- Dette er et av mange tilfeller i Jemen. Mangelen på kunnskap og utdanning gjør at unge kvinner tvinges til å gifte seg, sier han til AP. Fattige familier klarer ikke å brødfø sine barn, og foreldre gir vekk barna sine i bytte mot gaver.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Boris Horvat

Åtteåring krevde skilsmisse
Det er også vanlig at gutter og jenter blir lovet vekk til kusiner for slik å unngå at barna deres skal etablere uønskede forhold.

Barneekteskap kom for alvor på dagsorden i Jemen da den åtte år gamle Nojoud Ali gikk til dommeren og krevde skilsmisse fra sin 30 år gamle ektemann. Jenta fikk til slutt innvilget skilsmisse. Den lovgivende forsamling vedtok etter dette en 17 års aldersgrense for ekteskap. Mindretallet i parlamentet har derimot erklært at loven er mot islam. Istedenfor å bli ratifisert av presidenten er loven derfor tilbake for ny behandling i parlamentet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag