RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

12 drept på amerikansk militærbase

Foto: ROBERTO SCHMIDT (AFP)
Sist oppdatert:
12 personer er drept og 31 skadet etter en skyteepisode i USA.

Skytingen skjedde på militærbasen Fort Hood utenfor Killeen i delstaten Texas, melder Reuters. Militærbasen er USAs største og er som en liten by der det til en hver tid befinner seg minst 25.000 innbyggere.

Dramaet begynte klokka 13.30 lokal tid da en uniformert soldat åpnet ild inne på militærbasen mot medsoldater. To andre mistenkte er pågrepet. Alle tre er soldater.

TV-kanalen ABC News har identifisert soldaten som skjøt som major Malik Nadal Hasan (40). Han skal ha brukt to håndvåpen i angrepet.

At navnet til den påståtte angriperen er arabisk-klingende har allerede satt i gang spekulasjoner om at angrepet er terror-relatert.

Les også: Obama: - En tragedie

12 døde, 31 skadd
På en pressekonferanse like før klokka 23 norsk tid opplyser en talsmann for Fort Hood, generalløytnant Bob Cone, at 12 personer er døde og 31 er skadd. En av de døde er soldaten som åpnet ild på et Soldiers Readiness Center, der soldatene kommer for å ta en siste sjekk før avreise eller etter hjemkomst.

En sivil politimann er blant de drepte. De andre dødsofrene er alle soldater.

- En forferdelig voldsepisode
- Dette er soldater som risikerer sitt liv i utlandet. Det er fryktelig at de skal bli angrepet i en militærbase på hjemlig grunn, uttalte president Barack Obama da han talte ved 23-tiden norsk tid.

De som er rammet av tragedien er soldater som forberedte seg til å dra til Afghanistan og Irak og som er sammen med sine familier på militærbasen.

- Vi aner ennå ikke omfanget av denne tragedien, uttalte senator Kay Bailey Hutchinson til Channel Fox News mens dramaet fortsatt pågikk.

Slipper ikke inn
Hele området ble sperret av, og ingen slapp inn eller ut. På området er det også skoler og barnehager for personellets barn.

En bekymret mor, Cynthia Lidd, snakket med reportere utenfor leiren der hun ventet på å slippe inn for å hente sin to år gamle sønn fra barnehagen.

- Jeg kan ikke komme til sønnen min. Jeg ringte og spurte når vi kunne komme for å hente barna våre, men de kunne ikke si når det ville bli mulig, fortalte hun til CBS News.

Ektemannen hennes er i Irak, og har akkurat hørt om skytingen.

- Jeg fikk en tekstmelding fra ham, han skriver: «Jeg friker ut her, hva er det som skjer?»

Det ble først meldt om sju drepte. Først ble det meldt om 12 og deretter 20 skadde, fra ulike kilder.

Alle som ble rammet av tragedien skal ha befunnet seg i det såkalte «Soldier Readiness Center», opplyste generalløytnant Bob Cone på pressekonferansen.

Militærbasens offisielle hjemmeside la umiddelbart ut en beskjed om at de hadde en nødssituasjon. Folk ble oppfordret til å holde seg innendørs.

- Angrepet på hjemlig grunn
President Barack Obama talte på TV om tragedien og uttrykte sin medfølelse med de pårørende.

- Vi kjenner foreløpig ikke alle detaljene. Det vi vet er at et antall amerikanske soldater er drept og enda flere er skadet i en forferdelig voldsepisode. Mine tanker er hos de som er rammet.

- Dette er soldater som risikerer sitt liv i utlandet. Det er fryktelig at de skal bli angrepet i en militærbase på hjemlig grunn, uttalte presidenten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere