Gå til sidens hovedinnhold

- 120 opprørere drept i Aceh

Indonesiske myndigheter opplyser at de har drept 120 mistenkte separatister i Aceh som har hindret nødhjelpsarbeid. En talsmann for separatistene hevder de fleste av de drepte var sivile.

Indonesiske myndigheter bekreftet fredag at de har drept 120 mistenkte separatister i provinsen Aceh som ble verst rammet av flodbølgekatastrofen, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

- De forsøkte å hindre nødhjelpsarbeid. Det kan vi ikke tillate. Vi er nødt til å garantere for at hjelpearbeidere er trygge til å gjøre jobben sin, sier den indonesiske hærsjefen, general Endriartono Sutarto.

- 100 sivile drept
Separatister nord på øya Sumatra har kjempet mot regjeringshæren i nesten tre tiår. De ønsker å løsrive seg fra resten av øyriket. Begge sider har gått med på en uformell våpenhvile, som nå synes å være truet.

En talsmann for separatistene hevder overfor AP at 20 av de drepte var regjeringssoldater, mens de øvrige 100 som ble drept var sivile.

Samtidig frykter hjelpeorganisasjoner at det amerikanske militæret trekker seg ut for raskt. Torsdag opplyste amerikanske myndigheter at de umiddelbart ville starte å overføre ansvaret for nødhjelpsarbeidet til hjelpeorganisasjoner.

Hjelpearbeid i ny fase
Ifølge FNs spesialutsending for hjelpearbeidet etter flodbølgekatastrofen, Margareta Wahlström, går hjelpe arbeidet går inn i en ny fase.

- Vi er i ferd med å nå andre fase av hjelpearbeidet, som vil konsentrere seg mer om å støtte mennesker med å gjenvinne deres livsopphold. Hvordan få mennesker tilbake i arbeid? Hvordan sikre at barna kommer tilbake til skolen? Hvordan hindre utbrudd av alvorlige sykdommer, sa Wahlström på en pressekonferanse i Bangkok fredag.

Militær innsats reduseres
Hjelpearbeidet vil i tiden framover dreie seg mer om gjenoppbygging enn direkte nødhjelp. Dette vil redusere den militære innsatsen, særlig militære helikoptere som til nå har vært den eneste måten å nå mange av de rammede områdene i Aceh-provinsen nord på Sumatra.

Wahlström sier hun er imponert over hvor raskt gjenoppbyggingen etter katastrofen har kommet i gang.

Arbeidet med å gi hundretusener av flodbølgerammede mer langsiktig hjelp vil være langt mer avhengig av framkommelig veier og sjøruter. Til nå har dårlige veier satt en stopper for mye av nødhjelpsendingene nord på Sumatra.

Venter høyere dødstall
Dødstallene etter flodbølgekatastrofen 2. juledag i fjor har nå kommet opp i 225.000, et tall Wahlström venter vil stige ytterligere.

Helsefunksjonærer er fortsatt bekymret for trusselen om utbrudd av sykdommer som kolera i byer hvor infrastruktur som kloakksystemer er skylt bort.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken