*Nettavisen* Nyheter.

12.000 flyktninger krever at grensen åpnes

PROTEST: En gutt blir løftes opp under demonstrasjonen i den improviserte leiren på grensen mellom Hellas og Makedonia. Leiren nær Idomeni er blitt et symbol på utfordringene myndighetene står overfor med rundt 50.000 flyktninger og migranter på gresk jord i øyeblikket. Foto: Andrej Isakovic (AFP)

Nye protester i improvisert flyktningleir nord i Hellas. Nordmann forteller om amper stemning.

21.03.16 21:23

Mandag kveld var det store demonstrasjoner ved Idomeni på gresk side av den makedonske grensen, der 12.000 flyktninger og migranter holdes tilbake av gjerder og tung politibevoktning på makedonsk side.

- Et av slagordene her er «Ikke vann, ikke mat. Grensen må åpnes!», forteller nordmannen Carl Iversen til Nettavisen. Han har tilbrakt de siste dagene i den improviserte flyktningleiren som frivillig og har blant annet deltatt i vaktholder i leiren nattestid og har vært med og distribuere mat på dagtid.

Iversen forteller at demonstrasjonen begynte ved 16-tiden mandag, da trafikken inn og ut av leiren ble blokkert.

SISTE: Ved 21-tiden norsk tid forteller Iversen om en mann som helte en kanne bensin over seg og var nær ved å sette fyr på seg selv før han ble hindret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Norske Carl Iversen var vitne til demonstrasjonen i Idomeni mandag. Foto: Bilde fra video (Carl Iversen)

- Mangel på nesten alt

- Forholdene her i Idomeni er veldig ille med elendige sanitære forhold og mangel på mer eller mindre alt. Leiren er stappfull, og det er også flere av leirene i utkanten av hovedleiren, fortalte Iversen til Nettavisen tidligere på dagen mandag.

- Jeg vil ikke nøle med å kalle dette et moderne Dachau, sa den greske innenriksministeren Panagiotis Kouroublis da han besøkte leiren sist uke.

Carl Iversen anslår at det er mellom 15.000 og 17.000 mennesker i Idomeni og omegn. I hovedleiren i Idomeni er det rundt 12.500 mennesker.

Klikk på bildet for å forstørre.

"Advarsel, du står i fare for å bli utnyttet", står det på denne plakaten som er hengt opp i flyktningleiren i Idomeni. Her blir blant annet kvinner og barn som blir etterlatt alene bedt om å holde sammen. Foto: (Carl Iversen)

Advarer på plakater

Sikkerheten i Idomeni-leiren har vist seg å være mangelfull, og rundt leiren er det hengt opp plakater som advarer flyktningene i forhold til personer som forsøker å utnytte deres vanskelige situasjon. Kvinner og barn blir oppfordret til å holde sammen når de er alene.

Sist uke skal en sju år gammel jente ha blitt forsøkt voldtatt av en afghansk flyktning. Mannen ble tatt hånd om av andre flyktninger/migranter og overlevert til politiet.

Les om saken her: Rasende flyktninger drar med seg den mistenkte overgriperen til politiet

- Vi har hatt flere demonstrasjoner her, og det har til tider vært svært ampert med masseslagsmål, forteller Iversen, som var vitne til pågripelsen av den afghanske flyktningen.

EU har lovet Hellas hjelp med å håndtere flyktningstrømmen på gresk jord, og søndag trådte en avtale med Tyrkia i kraft som etter planen skal sette en stopper for smuglingen av mennesker over havet fra Tyrkia. Søndag og mandag markerte likevel ingen slutt på ankomsten av båtflyktninger til de greske øyer.

- Vår første prioritet er å hanskes med den humanitære krisen i Idomeni, sa Hellas´statsminister i en uttalelse lørdag.

Han oppfordret flyktninger om å forlate de midlertidige leirene å dra til greske mottak. Samtidig takket han alle de som har bidratt til å begrense lidelsene for flyktningene på fastlandet og de greske øyer.

VIDEO: Carl Iversen gjorde dette opptaket fra demonstrasjonen mandag.

Annonsebilag