Gå til sidens hovedinnhold

12.000 nye arbeidsplasser i Danmark

Regjeringen i Danmark vil skape 12.000 nye arbeidsplasser. Prisen er beregnet til ti milliarder kroner, melder danske medier.

Tiltakspakken, som ble lansert tirsdag, omfatter offentlige investeringer, skattelette og mer penger til etterutdanning.

Regjeringen er tvunget til å handle, etter at opposisjonen i månedsvis har etterlyst initiativer for å skape arbeidsplasser, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Siden statsminister Anders Fogh Rasmussens sentrum-høyreregjering tiltrådte i 2001, har Danmark mistet rundt 50.000 arbeidsplasser. Regjeringen har lenge sagt at et økonomisk oppsving er på vei, men få dansker mener å ha sett noe til dette oppsvinget.

Det høyreradikale Dansk Folkeparti, som er del av regjeringens parlamentariske grunnlag, tror ikke lenger på opptur i økonomien i løpet av 2004.

Partiet er derfor nå villig til å legge sin skepsis til økonomiske stimuleringstiltak utenom statsbudsjettene til side.

– Mitt budskap er at vi ikke skal sitte med redskapene i fanget og vente, for det kan ta lang tid før andre faktorer setter utviklingen i gang, sier Dansk Folkepartis finanspolitiske talsmann Kristian Thuesen Dahl.

Danske fagøkonomer er uenige om hvorvidt det er en god idé å forsøke å skape flere arbeidsplasser ved å øke investeringstakten i offentlig sektor.

De påpeker også at regjeringen selv tidligere har advart om fare for at statlige innsprøytinger kan skape flaskehalser i økonomien, og dermed sinke oppsvinget når konjunkturene bedrer seg.

Opposisjonspartiet sosialdemokratene, som siden nyttår har gjort det meget bra på meningsmålingene i Danmark, forberedte tirsdag sin egen tiltakspakke i konkurranse med regjeringens.

Denne planen innebærer først og fremst en styrking av Danmarks offentlige sektor, og skal ifølge sosialdemokratiske talsmenn skape hele 15.000 nye arbeidsplasser.

(NTB)

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget