RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

13-åring skifter kjønn

En domstol i Australia har avsagt en unik dom, som tillater at en 13 år gammel jente å starte en prosess for å bli gutt.

13 år gamle «Alex» er jente, men har vokst opp som en gutt hos den nå avdøde faren. Alex er blitt behandlet som en gutt og benytter seg av herretoaletter. Men biologisk sett er Alex en jente.

En dom i en australsk familiedomstol har nå slått fast at Alex får begynne med reversibel hormonbehandling, som er starten på en kjønnsskifteprosess. Når Alex er 16 år vil hun kunne få mer permanent behandling, mens operasjoner først kan skje etter at hun er fylt 18.

Dommer Alastair Nicholson som avsa kjennelsen refererte alltid til Alex som «han».

- Jeg er fornøyd med at Alex kjenner til bivirkningene som kan oppstå, og vider at han ønsker den foreslåtte behandlingen med kjennskap til slike farer, sa Nicholson.

Nicholson tillater også at Alex’ fødselsattest endres før behandlingen er fullført.

- Jeg er svært bekymret for de skadelige konsekvensene Alex vil påføres ved å vise fram en fødselsattest som er stikk i strid med hans selvbilde, sa Nicholson.

En psykiater fortalte retten før Nicholsons avgjørelse, at dersom Alex må gå på ungdomsskolen med menstruasjoner og en stadig mer feminin kropp, vil hun bli svært ulykkelig.

Etter farens død bor Alex nå hos sin tante, som med visse reservasjoner behandler 13-åringen som en gutt, skriver avisen The Australian.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere