*Nettavisen* Nyheter.

13-åringens funn har utløst en stor utgravning

STORT FUNN: Amatørarkeologen René Schön (til venstre) og 13 år gamle Luca Malaschnichenko lette i et utgravingsfelt på øya Rügen da de fant sølvskatten som skal ha tilhørt den danske vikingkongen Harald Blåtann. Foto: Stefan Sauer (AFP)

En tysk hobbyarkeolog og en 13-åring har funnet en sølvskatt som antas å ha tilhørt vikingkongen Harald Blåtann.

16.04.18 22:03

Harald Blåtann regjerte over Danmark og deler av Norge fra år 958–986. Han regnes som den første kongen som hersket over hele Danmark, og som innførte kristendommen til landet.

Han la også innunder seg områder rundt Oslofjorden og Skagerrak.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dansk mynt fra Harald Blåtanns tid. Foto: Stefan Sauer (AFP)

Det var i januar at Luca Malaschnitschenko (13) og hobbyarkeologen René Schön ved hjelp av en metalldetektor oppdaget det de først trodde var en aluminiumsbit på øya Rügen i Nord-Tyskland. Men da de tok en nærmere titt, forsto de at biten var laget av sølv, melder tyske medier.

Denne helgen startet utgravingen av det 400 kvadratmeter store området, noe som har ført til funn av flettede halsbånd, perler, brosjer, en Tors hammer, ringer og bortimot 600 utskårne mynter, hvorav over 100 er datert til Harald Blåtanns tid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Deler av sølvskatten som ble funnet på øya Rügen i Nord-Tyskland. Eksperter kaller det den  største enkeltstående oppdagelsen av Blåtanns mynter i det sørlige området av Østersjøen. Foto: Stefan Sauer (AFP)

– Denne skatten er den største enkeltstående oppdagelsen av Blåtanns mynter i det sørlige området av Østersjøen, og den har derfor stor betydning, sier arkeologen Michael Schirren til nyhetsbyrået DPA.

Den eldste mynten som ble funnet, er datert til år 714. Arkeologene mener at skatten ble gravd ned på slutten av 980-tallet, den samme perioden som Blåtann flyktet til Pommern etter at sønnen hans gjorde opprør.

Pommern er det historiske navnet på området sør i Østersjøen der Rügen ligger, og det var i denne regionen han døde i år 987.

Blåtann har fått æren for å ha samlet Danmark. Vikingkongen var også den første som ga avkall på norrøn religion og som innførte kristendommen til landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dronebilde som viser området arkeologene lette i og fant sølvskatten i Schaprode i Nord-Tyskland. Foto: Stefan Sauer (AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag