Gå til sidens hovedinnhold

13 babyer døde etter melkepulver-juks

13 kinesiske babyer er døde og over 170 er underernært på grunn av svindel med melkepulver for spedbarn. Kinas statsminister varsler harde straffer for svindlerne.

Fem grossister er allerede arrestert, mistenkt for å ha distribuert «melkepulveret», som viser seg å være nærmest uten næringsverdi. Sykehusene i Fuyang i Anhui-provinsen har siden mai i fjor behandlet 171 underernærte babyer, de fleste bare tre til fem måneder gamle. De små har fått uforholdsmessig store hoder og underutviklet kropp på grunn av den alvorlige mangelen på næringsstoffer.

De fleste av spedbarna kommer fra svært fattige områder. Foreldrene har kjøpt det billigste melkepulveret de kunne finne.

Ifølge nyhetsbyrået Xinhua er 13 babyer omkommet og tre er fortsatt på sykehus i Anhui-provinsen på grunn av svindelen. Men torsdag kom det meldinger om funn av falsk morsmelkerstatning i ytterligere åtte provinser, noe som kan bety at omfanget av skandalen er større enn først antatt.

Kinas statsminister Wen Jiabao krever at de som står bak svindelen får harde straffer, og en egen etterforskningsgruppe er sendt til Fuyang for å spore opp hvor pulveret kommer fra og hvor det er til salgs. Til nå er det næringsfattige melkepulveret sporet til 141 fabrikker, blant annet i Beijing og i den autonome regionen Indre Mongolia. Til sammen 32 typer melkepulver er blitt svartelistet, ifølge avisen China Daily.

(NTB-AFP)

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene