*Nettavisen* Nyheter.

13 bomber brukt i Madrid

Foto: (AP/Scanpix)

Det ble brukt totalt 13 bomber i angrepene i Madrid torsdag. Hittil er 192 mennesker bekreftet omkommet og 1400 såret.

11.03.04 21:56

Det er det spanske innenriksministeriet som opplyser dette. Ti av de 13 bombene eksploderte, mens de tre resterende, som ble funnet udetonert av spanske myndigheter, ble sprengt i sikkerhet.

Det var midt i rushtiden klokka 7.30 at tragedien inntraff i den spanske hovedstaden. På tre forskjellige togstasjoner gikk bomber av, og minst 173 mennesker mistet livet. Det var frykt for at dødstallene kunne stige ytterligere.

Varslet ikke
Bombene ble ikke varslet på forhånd. De var ifølge avisa El Pais plassert i togene i plastposer, og utløst med fjernkontroll mellom kl.07.35 og 07.55. Det ble utløst to bomber mot jernbanestasjonen Atocha, de to andre mot stasjonene El Pozo og Santa Eugenia.

Ut fra togstasjonene Atocha, El Pozo og. Santa Eugenia, som alle ligger sentralt til i Madrid, strømmet det skadde mennesker.

Med blodet silende, i fillete og opprevne klær, tok mange seg på egen hånd ut av stasjonsområdene. Blikkene var sløret, og gangen vaklende. En mann i sjokk fikk oksygen av hjelpemannskapene.

Andre lå på bakken og ventet på hjelp. Døde ble raskt dekket av plastsekker, skriver NTB.

Spania har erklært tre dagers landesorg etter angrepene, som skjedde tre dager før parlamentsvalget.

ETA nekter ansvar
Spanske myndigheter har lagt skylda på den baskiske separatistgruppen ETA, men ledelsen i ETAs politiske fløy Batasuna avviser at gruppen står bak massakren. Bombene ble ikke varslet på forhånd, noe som ETA pleier å gjøre. Gruppen pleier også å unngå sivile ofre så langt de kan.

Likevel tror flere eksperter at det er ETA som står bak.

- Jeg vil ikke uten videre ta ETAs fraskrivelse for god fisk, men jeg holder døra oppe for at det kan ha med Spanias involvering i Irak å gjøre. Men jeg synes likevel ikke det er så veldig sannsynlig, sier Tore Bjørgo ved Nupi til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.