*Nettavisen* Nyheter.

13 milliarder til viruskamp

Halvparten av verdens land har denne uken vært samlet i Beijing til en giverkonferanse om bekjempelse av fugleinfluensa.

18.01.06 13:20

- Hovedinntrykket er veldig positivt, i hvert fall av de finansielle tilsagnene som har kommet, sier Norges Kina-ambassadør, Tor Christian Hildan, til TV 2 Nettavisen.

Han har deltatt på «The International Pledging Conference on Avian and Human Pandemic Influenza» sammen med representanter fra Utenriksdepartementet, Landbruksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

- Det ser ut til at vi får inn godt over 1,9 milliarder dollar (13 milliarder kroner), sier den amerikanske helsekoordinatoren, Nancy Powell, til AP.

Pandemi
FN og Verdensbanken gjentok onsdag advarslene om at giverlandene man må være forberedt på faren for en global influensaepidemi, som kan ta livet av flere millioner mennesker verden over. Kostnadene ved en slik epidemi kan bli langt større enn de 1,5 milliarder dollarene FN og Verdensbanken nå ber om.

- På møtet ble det sagt at man nå først og fremst må prøve å minimalisere influensa hos fugler. Det ble ikke sagt veldig eksplisitt på dette møtet at en pandemi er nær forestående, sier Kina-ambassadør Hildan til TV 2 Nettavisen.

Norge
Norge ga 24,6 millioner kroner til virusbekjempelse i høst og har lovet 25 millioner ved denne konferansen. Midlene skal fordeles mellom Verdens helseorganisasjon, Verdens landbruksorganisasjon og FNs koordinator for fugleinfluensaen.

- Vi har vært veldig nøye på at dette er nye penger fra Norges side, og både vi og andre har understreket at bidragene ikke må gå på bekostning av andre store humanitære forpliktelser, sier Hildan.

Fugleinfluensaen har tatt livet av minst 79 mennesker i Asia og Tyrkia siden 2003. Helseeksperter frykter at det skal mutere til en form som lett kan smitte mellom mennesker, og dermed kunne utløse en verdensomspennende epidemi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.