RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

140 drept i Kina

Foto: CCTV VIA APTN (AP)
Sist oppdatert:
Myndighetene har satt inn store styrker for å slå ned opptøyene.

Det har brutt ut store opptøyer i Xinjiang-provinsen nordvest i Kina. Opptøyene skal ha startet med rundt 100 demonstranter søndag, men antallet skal raskt ha vokst til mer enn 1 000 personer.

BBC rapporterer at det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder om at demonstrantene hadde med seg både kniver, stein og batonger som de har brukt til å knuse både biler og bygninger, og at det skal ha kommet til voldsomme sammenstøt med provinsens sikkerhetsstyrker.

Ifølge den britiske nyhetskanalen ble det tidlig rapportert om tre døde og 20 skadde personer i byen Urumqi.

Tallet på døde har nå kommet opp i 140.

Mot innvandring
Demonstrantene tilhører for det meste folkeslaget Uighur som tradisjonelt har vært bosatt i området. Årsaken til demonstrasjonene i provinsen er Uighurenes misnøye med at så mange Han-kinesere har flyttet inn i området på jakt etter jobb.

Dette har ført til at stemningen i området har vært spent i flere år.

Og nå har altså spenningen blitt utløst.

- Utenlandsk plot
Ifølge kinesiske myndigheter er det utenlandske krefter som står bak organiseringen av det som har utviklet seg til å være opptøyer.

- En forundersøkelse viser at volden har vært planlagt og styrt av World Uighur Congress ledet av Rebiya Kadeer (tidligere vinner av Rafto-prisen, red.anm), heter det i en offisiell uttalelse gjengitt på BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere