RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

15 år siden Fløyelsrevolusjonen startet

(Scanpix)
Tsjekkerne strømmet onsdag ut i gatene for å markere at det er 15 år siden Fløyelsrevolusjonen, som gjorde slutt på kommunistregimet i landet.

Tsjekkerne feirer jubileet med rockekonserter og en rekke taler av politiske ledere og tidligere dissidenter.

Tsjekkias tidligere president Vaclav Havel markerte dagen ved å legge ned en krans til minne om starten på opprøret som tvang kommunistene bort fra makten. Revolusjonshelten ble hyllet av folket, som ropte «Lenge leve Havel» og prøvde å ta på Havel.

Havel utnyttet ifølge nyhetsbyrået AP anledningen til å uttrykke bekymring for den økende oppslutningen om kommunistpartiet, som på de siste målingene får støtte fra nesten 15 prosent av desillusjonerte tsjekkerne.

Opptøyene som i 1989 tvang kommunistene i de daværende Tsjekkoslovakia i kne, startet med at politiet slo til mot demonstrerende srydenter den 17. november. Flere hundre mennesker ble skadd i sammenstøtene, men i løpet av få dager vokste opprøret til en folkebevegelse hvor mange hundre tusen mennesker deltok i protesttogene.

I begynnlsen av desember 1989 fikk landet en ny regjering, og 29. desember erklærte Vaclav Havel at han ville bli Tsjekkoslovakias første demokratisk valgte president på over et halvt hundreår. De frie valgene skjedde i en atmosfære preget av fest og glede, og besøk fra internasjonale stjerner som Frank Zappa, Lou Reed og Rolling Stones.

I 1993 ble Tsjekkoslovakia splittet i statene Tsjekkia og Slovakia. Begge ble medlemmer i EU i mai i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere