15 år siden muren falt

I dag er det 15 år siden Berlinmurens fall. Murens fall markerte for mange starten på den kalde krigens slutt. Se bildene her.

09.11.04 09:06

Forbundskansler Gerhard Schröder hyllet mandag det tidligere Øst-Tyskland for å ha revet Berlinmuren i 9. november 1989. Hele Tyskland bør være stolte over at det kommunistiske styret i Øst-Tyskland ble veltet på en fredelig måte, mener Schröder ifølge AP.

- For 15 år siden ødela det østtyske folket muren og overvant et umenneskelig dikatur, sa Schröder i en uttalelse i forkant av 15-årsjubileet for murens fall tirsdag.

Berlinmuren ble et symbol på et delt Berlin etter at Øst-Tyskland satte i gang byggingen av muren 13. august 1961. Den 155 lange muren gikk gjennom sentrum av Berlin og rundt Vest-Berlin.

Murens fall markerte for mange starten på den kalde krigens slutt.

Delt økonomisk
Til tross for store ord rundt jubileet, går fortsatt debatten rundt Tysklands evne til å øke velstanden øst i landet. Tyskland er fortsatt økonomisk delt, med lavere lønninger og langt høyere arbeidsledighet i øst.

- Vi har oppnådd mye i Tyskland i løpet av de 15 årene siden muren falt. Men vi må ikke gi opp våre anstrengelser for å forene Tyskland fullstendig. En stor nasjonal innsats må til for å nå det målet, sier Schröder.

Drept i flukten
I løpet av den kalde krigen ble mer enn 1000 østtyskere drept da de forsøkte å krysse den strengt bevoktede grensen til Vest-Tyskland eller prøvde å komme seg ut gjennom land som Polen og Ungarn.

Rundt 230 østtyskere ble drept ved muren mens de prøvde å flykte til Vest-Berlin. Østtyske soldater hadde ordre om å skyte enhver person prøvde å flykte til den demokratiske naboen i vest.

Mandag ble de tyske folkevalgte enige om å foreslå bygging av et nytt minnesmerke over Berlinmuren ved Brandenburger Tor, som var sentrum for jubelscenene da rivingen av muren startet 9.november 1989.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag