Gå til sidens hovedinnhold

15. desember ny Irak-frist

For første gang har USA satt en tidsfrist for å skrive en grunnlov og holde valg i Irak.

Tidsfristen går fram i det nye resolusjonsforslaget for Irak som USA sendte ut mandag.

Det er fortsatt uklart om endringen, som egentlig er en frist for å komme med en ny frist senere, er nok til å blidgjøre andre medlemmer av Sikkerhetsrådet som ønsker at USA gir fra seg makten i Irak fortere.

15. desember
Ifølge AFP, som har fått tilgang til en kopi av forslaget, gis det irakiske styringsrådet en frist til 15. desember med å lage en tidsplan for først å skrive en grunnlov og deretter holde valg.

Den samme politiske kronologien beholdes i det nye resolusjonsforslaget: Først grunnlov, deretter valg og til slutt uavhengighet. FNs generalsekretær Kofi Annan og flere land i Sikkerhetsrådet har kritisert en slik rekkefølge.

USAs hovedmål med resolusjonen er å få andre land til å bidra med penger og soldater i Irak. Frankrike, som har vært en av de sterkeste motstanderne til tidligere resolusjonsforslag fra USA, har uttrykt forbeholden støtte til det nye forslaget, men sier at det må granskes nøyere.

Fremgang
- Det er fremgang sammenlignet med den forrige teksten. Det virkelige spørsmålet er om dette er fremgang nok for situasjonen i Irak, sier utenriksminister Dominique de Villepin.

Tysklands utenriksminister Joschka Fischer ville ikke gi noen umiddelbar kommentar til forslaget. Tyskland har vært med på å blokkere tidligere forslag.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger