*Nettavisen* Nyheter.

15 drept og over 500 såret

Foto: Wason Wanitchakorn (AP)

- Det ser ut som en krigssone, sier fotografer i Thailand.

10.04.10 22:10

Spenning i Thailands hovedstad Bangkok har økt betydelig de siste dagene. Det har blitt erklært unntaktstilstand etter at demonstranter som støtter opposisjonen, de såkalte rødskjortene, har beleiret seg i byens handelssentrum i lang tid.

Les også: Unntakstilstand i Bangkok

Demonstrantene har krevd at nasjonalsforsamlingen oppløses innen 15 dager.

Brøt tidligere løfte
En talsmann for regjeringen har sagt at de ikke ønsker å ta i bruk makt mot demonstrantene, men lørdag ble dette løftet brutt. Soldater skjøt med gummikuler og tåregass mot tusenvis av demonstranter. De besvarte ilden med granater fra M79, bensinbomber og håndvåpen. Politiet hevder også at det ble satt fyr på gassbeholdere som ble rullet mot politiet.

De siste tallene viser at 15 personer skal ha blitt drept, og over 500 skal ha blitt såret, melder thailanske medier. En av de drepte skal være en kameramann fra nyhetsbyrået Reuters.

Statsministeren sier at 230 soldate er skadet, og av disse er 92 alvorlig skadet. I tillegg skal rødskjortene holde åtte soldater som gisler.

Lørdag kveld meldes det at tre av disse er frigitt, men fem fortsatt holdes.

Havnet i turistområde
Etter flere timer med kamper, trakk styrkene seg tilbake etter at kampene hadde begynt å gå over i områder som er populært for turister. Lederne av demonstrasjonene ba demonstrantene å trekke seg tilbake til det opprinnelige demonstrasjonsområdet.

Ifølge en Reuters-fotograf på stedet ligner nå området Khao San Road i Bangkok på et krigsområde. Vindusruter var kunst, biler ramponert og sårede lå strødd i gatene.

Endrer nå sine krav
Etter de kraftige sammenstøtene har demonstrantene endret sine krav.

- Vi endrer våre krav om å oppløse parlamentet innen 15 dager til at parlamentet må oppløses umiddelbart. Og vi krever at statsminister Abhisit forlater landet umiddelbart, sier lederen for demonstrantene, Veera Musikapong.

- Må bruke loven
Statsministeren holdt lørdag kveld en tale.

- Vi gjør alt vi kan for å løse situasjonen uten vold, men av hensyn til det beste for Thailand har vi ikke lengre noe annet valg enn å bruke loven, selv om det betyr bruk av vold, til å skape ro i Bangkok og Thailand, sa han.

Han ba samtidig om unnskyldning for dagens hendelser til hele landet.

Les også: Demonstrantene nekter å gi seg

Andre steder i Thailand skal det være relativt rolig.

USA fordømmer voldshandlingene
- Vi fordømmer dette utbruddet av politisk vold i Thailand, som lenge har vært vår venn og allierte. Vi ber på det sterkeste partene om i beste hensikt om å oppta forhandlinger for å løse de utestående sakene på en fredelig måte, sier talsmann Mike Hammer i Det hvite hus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag