*Nettavisen* Nyheter.

1,5 milliarder i erstatning

Må betale erstatning til miljøorganisasjoner etter oljeutslipp.

17.01.08 08:35

Det franske oljeselskapet Total er dømt til å betale over 1,5 milliarder norske kroner i erstatning etter oljeutslippet etter «Erika» i 1999. Deler av erstatningen skal gå til miljøvernorganisasjoner slår dommen fast, skriver AFP

Det er første gang en fransk domstol har idømt en straff for å ha skadet miljøet.

- Drittbåt
Blant saksøkerne er det den franske staten som får den største biten av erstatningen, med 1,25 milliarder kroner. Også flere lokale myndigheter har mottatt erstatning for å dekke de enorme kostnadene etter oppryddingen.

- Dette er en beskjed til hele industrien. Man kan ikke bruke drittbåter uten at det straffer seg, sier advokat for flere av de lokale saksøkerne, Corinne Lepage.

30.000 tonn råolje
Erika hadde 30.000 tonn råolje om bord da det brakk i to og gikk ned utenfor kysten av Bretagne 12. desember 1999. Store områder langs kysten ble forurenset og tusenvis av sjøfugl mistet livet.

Fiskenæringen ble hardt rammet og lokaløkonomien ble ødelagt for flere år etter.

Reparerte ikke
Sammen med Total er også eierne av Erika og det italienske klassifikasjonsselskapet RINA dømt.

Dommeren mente eier Giuseppe Savarese og direktør Antonio Pollara må ha visst at påkrevde reparasjoner på den 25 år gamle båten hadde blitt neglisjert, og idømte de to den størst mulige boten, på 600.000 kroner.

Total har ennå ikke bestemt seg for om de vil anke dommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag