*Nettavisen* Nyheter.

1,5 milliarder kinesere innen 2033

SØKER JOBB: Kinesere står i kø på et jobbformidlingsenter i Nanjing. Foto: (EPA/JU BU/Scanpix)

Kinas befolkning vil vokse til 1,5 milliarder mennesker innen 2033.

04.12.07 11:37

Kina er verdens mest folkerike land, med 1,3 milliarder innbyggere.

Men til tross for landets strenge ettbarnspolitikk, vil befolkningen øke kraftig de neste åra. Som hovedregel kan ikke kinesiske familier ha mer enn ett barn, eller to på landsbygda.

Men ettbarnspolitikken er ikke så effektiv som tidligere, blant annet på grunn av at stadig flere flytter fra landsbygda. Det fører til et økt press på byene.

- Sosial bombe venter
- For øyeblikket blir det 16 millioner flere mennesker i Kina hvert år. Innen 2012, vil den nå en topp på 19 millioner, sier Zhai Zhenwu, direktør for demografisk institutt ved Folkeuniversitetet i Beijing, melder AP.

Zhai beskriver veksten som «normal».

Kinesiske myndigheter sier at ettbarnspolitikken har forhindret flere hundre millioner fødsler, og økt velstanden. Men eksperter har advart mot en tidsinnstilt sosial bombe, etter hvert som befolkningen blir eldre, skriver AP.

17,4 millioner i Beijing
I tillegg fører politikken til at flere en skeiv kjønnsbalanse, siden familier tradisjonelt foretrekker gutter.

En økende overklasse fører også til at myndighetene vil skjerpe straffen for de som bryter ettbarnspolitikken. Stadig flere familier foretrekker nemlig å betale bot, framfor å begrense antall barn.

Over hundre millioner kinesere fra landsbygda drar inn til byene for å jobbe. Det har ført til et stort press på hovedstaden Beijing, som nå har 17,4 millioner innbyggere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.