RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

15 politifolk skadd i opptøyer i Baltimore

Sinte ungdommer støtte sammen med politiet etter begravelsen til Freddie Gray som døde mens han var i politiets varetekt i Baltimore.
Sinte ungdommer støtte sammen med politiet etter begravelsen til Freddie Gray som døde mens han var i politiets varetekt i Baltimore. Foto: Sait Serkan Gurbuz (Reuters / NTB Scanpix)
Minst 15 politifolk er såret i gatekamper som blusset opp i den amerikanske byen Baltimore etter at en svart mann som døde i politiets varetekt, ble begravd mandag.

Opprørspolitiet i byen var utstyrt med batonger, skjold og hjelmer i møte med den opprørte folkemengden som herjet i gatene etter begravelsen.

- Gruppen nekter å følge ordren vår om å spre seg. Flere av våre tjenestemenn er såret, skriver Baltimore-politiet på Twitter. En av dem er bevisstløs, opplyser politiinspektør Eric Kowalczyk.

TV-bilder fra stedet viste folk som plyndret og satte fyr på et apotek, og som kastet murstein mot butikker, tente på politibiler, hoppet og danset på taket av en politibil og ødela en drosjebil. Flere butikker ble satt i brann, mens unge menn knuste bilvinduer med baseballkøller.

Opptøyene brøt ut bare få kvartaler fra kirken der tusener av sørgende deltok i Grays begravelse, og spredte seg videre til andre områder i byen.

Marylands guvernør Larry Hogan erklærte unntakstilstand og varslet at delstatens nasjonalgarde vil bli satt inn, mens Baltimores borgermester Stephanie Rawlings-Blake innførte portforbud fra klokka 22 til 5 i en uke fra tirsdag.

- For mange mennesker har i generasjoner bygd opp denne byen til at den nå skal bli ødelagt av bøller, sa hun på en pressekonferanse med politisjefer og lokale ledere ved sin side.

I harnisk

Innbyggerne i Baltimore i delstaten Maryland er i harnisk etter at 25 år gamle Freddie Gray nylig døde, én uke etter at han ble pågrepet av politiet i byen. Gray ble fraktet til sykehus med store skader etter pågripelsen og døde 19. april.

Gray hadde en springkniv på seg da han ble pågrepet, og på ett eller annet tidspunkt etter pågripelsen fikk han alvorlige ryggskader som han senere døde av.

Hendelsen er den siste i en lang rekke tilfeller der amerikansk politi har brukt vold mot svarte menn. Det mest kjente tilfellet er da en hvit politimann drepte den ubevæpnede tenåringen Michael Brown i Ferguson utenfor St. Louis i august.

Demonstrasjonene i Baltimore begynte i forrige uke og tok for alvor av i helgen. Politiet opplyste at 34 mennesker ble arrestert etter at en gruppe lørdag kveld brøt ut av en fredelig demonstrasjon og angrep politiet. Seks politifolk ble skadd da.

Grays familie og byens prester appellerte til byens innbyggere om fredelige demonstrasjoner, men den ene taleren etter den andre i begravelsen gjorde det også klart at de og resten av verden venter rettferdighet for Gray.

Ny justisminister

USAs nye justisminister Loretta Lynch fikk uroen i Baltimore i fanget samme dag som hun ble tatt i ed, og brifet president Barack Obama om situasjonen.

Etter edsavleggelsen sa hun at en viktig prioritet for henne blir å bedre forholdet mellom politiet og publikum.

Politiet i Baltimore var først tilbakeholdende mandag formiddag mens Grays begravelse pågikk, men da opptøyene kom ut av kontroll, tok de i bruk tåregass og pepperspray og begynte å pågripe demonstranter.

Skoler, forretninger og togstasjoner holdt mandag stengt i byen, som ligger mindre enn en times kjøring fra Washington D.C, og mandagens baseballkamp for det lokale laget Baltimore Orioles er avlyst.

Baltimore, der et flertall av innbyggerne er afroamerikanere, har lenge slitt med høy kriminalitet og aggressive gjenger og ble av den grunn settingen for TV-serien The Wire.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere