RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

150 mindreårige blir likevel hengt

Sist oppdatert:
150 mindreårige lovbrytere fikk sin opprinnelige dødsdom omgjort, men nå har Iran snudd.

Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon, som forbyr bruken av dødsstraff mot mindreårige.

I oktober meldte en talsmann for den iranske høyesteretten at dødsdommen for mindreårige skulle omgjøres til livstidsstraff.

Hensikten var å imøtekomme det internasjonale presset om å stanse bruken av dødsstraff mot mindreårige.

Men kort tid etter opplyste iranske myndigheter at de nye retningslinjene ikke gjelder mindreårige som er dømt for drap.

Det betyr at 150 straffedømte, som var mindreårige da de begikk forbrytelsen, likevel blir henrettet.

- Bare et par uker etterpå ble en mindreårige hengt. EU protesterte og sa at Iran må slutte å lage et kunstig skille mellom disse dødsdommene, sier menneskerettighetsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

- Familien har krav på hevn
Den tilsynelatende grunnen til at straffen for de 150 mindreårige ikke kan omgjøres, er fordi offerets familie har ifølge islamsk lov krav på hevn. Det vil si at det kun er offerets familie som kan benåde drapsmannen.

- Iranske myndigheter sier at det ikke er de som praktiserer henrettelsen, men legger skylden på offerets familie. Men det er iranske myndigheter som står ansvarlig for henrettelsen, sier Amiry-Moghaddam og understreker at myndighetene har mulighet til å stanse henrettelsen dersom de har vilje til dette.

Har ikke lenge igjen
En av de mindreårige som sitter og venter på dødscellen er 20 år gamle Behnood Shojaee. Han var bare 15 år da han begikk et drap.

- Hans henrettelse har blitt stanset minst to ganger på grunn av internasjonal press. Men nå har han ikke lenge igjen, og vi regner med at det bare vil ta noen uker før han blir henrettet, sier han.

Kilder: Jyllands-Posten, Iran Human Rights.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere