RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud / SCANPIX

16-åring henrettet for umoral

16-årige Atefah Sahaaleh ble hengt på torget i byen Neka i Iran for usømmelig oppførsel.

Nå har en ny TV-dokumentar gått henrettelsen etter i sømmene for å se hva som ligger bak en henrettelse av en som har begått såkalt kriminalitet mot sømmeligheten, skriver BBC Online.

Løgner om Atefah

Den statlige avisen beskyldte Atefah for utroskap og beskrev henne som 22 år gammel, men journalisten Asieh Amini hørte rykter om at det ikke kunne stemme.

- Da jeg møtte familien, viste de meg kopier av både fødselsattesten og dødsattesten hennes. Begge viste at hun var født i 1988. Dette ga meg legitime grunner til å undersøke saken, sier Asieh til BBC.

Jenta viste seg altså å være 16 år og ugift.

Usømmelig oppførsel

Atefah hadde en vanskelig oppvekst og mistet moren da hun kun var fire år gammel, mens faren var avhengig av narkotika.

Den unge jenta ble derfor ofte observert vandrende rundt i byen på måfå, noe som vakte oppstandelse i den sterkt religiøst dominerte byen og gjorde at hun tidlig kom under oppsikt fra moralpolitiet.

Den første dommen for forbrytelser mot sømmeligheten fikk Atefah i en alder av 13 år. Hva forbrytrelsen besto av mer konkret, er uklart, men ettersom Atefah tidligere hadde blitt arrestert for både å delta på en fest og å oppholde seg alene i en bil sammen med en gutt, var begeret fullt. Denne gangen endte det med en kort fengselsstraff og 100 piskeslag.

Etter løslatelsen rotet Atefah seg inn i et forhold til en 51 år gammel gift barnfar, som voldtok henne en rekke ganger, og en nedadgående spiral av misbruk og arrestasjoner var etablert, skriver BBC.

Lynsjestemning

Bak arrestasjonen av Atefah lå et lokalt opprop som utpekte henne som en kilde til umoral og en fryktelig innflytelse på lokale skolejenter. Ingen hadde signert, kun politiet som arresterte henne.

Tre dager etter arrestasjonen ble Atefah dømt under sharialovene. Hun skal ha innrømt det seksuelle misbruket fra den eldre mannen, Ali Darabi, men ettersom minstealderen for å kunne gi seksuelt samtykke er ni år for jenter under sharialovene, ble Atefah dømt for dette.

- Menns ord tillegges langt mer vekt og godtas mye lettere enn kvinners, sier en iransk jurist og eksil-iranier til nyhetskanalen.

Rev av seg sløret

Da Atefa innså at saken var tapt, rev hun av seg sløret og ropte til dommeren. Det skulle vise seg å bli den siste dråpen.

Hun ble dømt til henging, mens Darabi fikk en straff på 95 piskeslag.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty er bekymret fordi henrettlser ser ut til å bli stadig mer vanlige igjen under president Mahmoud Ahmedinjad, som ønsker å gjninnføre moralske verdier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere