RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

16 døde da valget startet

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Minst 16 mennesker mistet livet og 44 ble skadet da valget i verdens største demokrati åpnet tirsdag.

Millioner av indere samlet seg utenfor stemmelokalene i flere delstater tirsdag, da mammutvalget i verdens største demokrati ble innledet. I alt 670 millioner indere kan stemme ved dette valget, som strekker seg over tre uker.

Men åpningsdagen ble preget av vold. Muslimske opprørere i Kashmir, maoister i det lovløse øst og stammekrigere i nordøst angrep valglokaler, brukte landminer og utkjempet skuddvekslinger den første dagen av valget.

Journalist drept
I Kashmir ble en kvinnelig journalist og menneskerettighetsaktivist drept da drosjen hun kjørte traff en landmine. Også sjåføren omkom. To sikkerhetsvakter ble også drept i delstaten, der opprørere har kjempet for en slutt på det indiske styret siden 1989, opplyser politiet til AFP.

I den østlige delstaten Jharkhand drepte politiet to maoistiske opprørere, mens opprørerne drepte en soldat og en valgfunksjonær. I nabodelstaten Bihar ble to aktivister fra partiet Rashtriya Janata Dal bortført og drept av rivaler.

Også i delstaten Andhra Pradesh ble opprøre drept, men det er usikkert nøyaktig hvor mange som har mistet livet tirsdag.

Statsminister får trolig flertall
Statsminister Atal Behari Vajpayee og hans parti BJP vil trolig sikre seg et knapt flertall av de 545 plassene i landets nasjonalforsamling i løpet av valget.

Vajpayees fremste motstander er italienskfødte Sonia Gandhi, som står i spissen for Kongresspartiet. Hun er enke etter tidligere statsminister Rajiv Gandhi, som ble drept under valgkampen i 1991.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere