RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

16 tatt under Tiananmen-markering

Demonstrant fjernes av politi på 15-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass 4. juni 2004.
Demonstrant fjernes av politi på 15-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass 4. juni 2004. Foto: Greg Baker (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Minst 16 demonstranter ble arrestert i forbindelse med 15-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass i Beijing fredag. Se bilder her.

Journalister på Den himmelske freds plass så 16 middelaldrende menn og kvinner bli ført bort av politiet, melder Reuters.

Torsdag kveld ble en mann i 50-årene raskt fjernet av politiet etter at han knelte ved foten av monumentet Folkets helter midt på plassen. De fleste veteranene fra opprøret holdt seg borte fra plassen av frykt for bråk. Andre sitter i fengsel eller i husarrest.

- Jeg holdt tre minutters stillhet hjemme, fordi jeg ikke kunne gå ut. Det er minst ti politimenn utenfor, sier Jiang Qisheng.

55-åringen forhandlet på vegne av studentene under demonstrasjonen for 15 år siden. Til slutt sendte myndighetene hæren mot studentene. Politioppbudet fredag hindret ikke tusenvis av turister fra å se plassen der flere hundre demonstranter ble drept natt til 4. juni 1989.

Demonstrasjonene som utløste massakren på Den himmelske freds plass startet da studenter sørget over at den liberale partifiguren Hu Yuobang døde. Snart krevde demonstrantene mer demokrati og en slutt på korrupsjonen hos myndoghetene.

Protestene spredte seg etter hvert til hele Kina. Flere hundre tusen innbyggere reiste til Beijing for å delta i demonstrasjonen. Myndighetene reagerte først nølende, men hakene i partiet fryktet kaos og sendte soldater og stridsvogner mot Den himmelske freds plass. I løpet av en blodig natt var opprøret knust.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere