Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

17 amerikanere drept

Foto: Anja Niedringhaus (AP Photo)
Sist oppdatert:
Minst 17 amerikanske soldater ble drept og fem såret da to amerikanske helikoptere styrtet i Irak lørdag kveld.

Én soldat er fortsatt savnet, opplyser det amerikanske forsvaret. Ifølge CNN er dette det største enkeltstående tap av amerikanske liv i Irak siden invasjonen i mars.

En amerikansk offiser på stedet sa grunnen til kollisjonen var at det ene helikopteret ble truffet i halen av en rakettdrevet granat. Men disse opplysningene nektet den amerikanske sentralkommandoen å kommentere natt til søndag, med henvisning til at saken fortsatt blir etterforsket, melder NTB-Reuters-AFP.

Fem helikoptre
De to Black Hawk-helikoptrene styrtet i flammer i et sivilt område i nærheten av Mosul i Nord-Irak, kort etter mørkets frambrudd klokka 18.30 lokal tid.

Amerikanske styrker sperret straks av området, og alle pressefolk ble holdt på lang avstand, mens sykebiler og brannbiler kom til med ulende sirener.

Tidligere er tre amerikanske helikoptere skutt ned av væpnede motstandere av den amerikanskledede okkupasjonen av Irak. De solide Black Hawk-helikoptrene brukes til personaltransport og ambulansetjeneste. Under normale omstendigheter er det bygd for å ta 11 soldater i fullt kamputstyr.

Overgangsregjering
Styringsrådet i Irak opplyste at en uavhengig overgangsregjering vil være på plass i juni neste år. Året etter skal det holdes valg, slik at en valgt regjering kan være på plass innen slutten av 2005, opplyste Jalal Talabani, som for tiden er leder for det USA-oppnevnte styringsrådet. Han sa også at den midlertidige regjeringen blir utpekt av et råd som skal velges i mai neste år.

Men opprettelsen av en irakisk overgangsregjering kommer ikke til å påvirke det amerikanske militære nærværet i landet, ifølge forsvarsminister Donald Rumsfeld.

–Vi kommer ikke til å begynne å trekke ut amerikanske styrker fra Irak i juni når den irakiske overgangsregjeringen blir opprettet, sa Rumsfeld til journalister på Kadena luftbase på Okinawa søndag.

–Det er ingen forandring i sikkerhetssituasjonen. Dette (overgangsregjeringen) har ingenting å gjøre med tilstedeværelsen av de amerikanske soldatene.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!