*Nettavisen* Nyheter.

17-åring steinet til døde på video

Hun konverterte til islam for å gifte seg, men ble i stedet lynsjet til døde.

28.04.07 02:23

Den 17 år gamle jenten skal ha tilhørt minoritetsreligionen Yazidi, som om lag 100.000 mennesker tilhører, og konverterte til islam for å gifte seg med kjæresten sin. 7. april i år ble hun steinet til døde i småbyen Bashik, noen kilometer utenfor Mosul i Nord-Irak, skriver bt.no

- Dette er min venn
Flere kurdiske nettaviser viser videoopptak av en jente som blir slept av gårde og deretter drept av en rasende folkemengde. Jenta som med makt blir dratt med inn i en stor ring med folk blir revet av seg buksa. Det blir kastet store steiner på henne, mens menn roper og filmer lynsjingen med mobilene sine. Til slutt ligger hun livløs igjen på bakken.

Se innslaget på TV 2 Sumo. (Vi advarer mot sterke scener).

Tavga Kaders fra Uppsala i Sverige satt hjemme da hun så videoen av steiningen på Internett. 17 år gamle Doa var hennes venninne, ifølge Expressen.

- Dette er min venn. Jeg var i Kurdistan for tre år siden og traff henne på et beskyttet kvinnesenter. De som jobbet der lovet å hjelpe henne - men de har mislyktes, sier Tavga.

Religiøs konflikt
Kurdere i Norge reagerer også på det som har skjedd i Nord-Irak.

- Det er barbarisk og helt forferdelig. Mange kurdiske kvinner blir drept, men det er første gang jeg har hørt om at det skjer på denne måten, sier den feministiske kurderen Shilan Shorsh til bt.no.

Hun mener den religiøse konflikten og det at hun byttet religion kan være én årsak til lynsjingen, men at 17-åringen ville gifte seg i en annen religion og hadde kjæreste uten å være gift også bidrog til henrettelsen.

- Hun roper «Å Gud» mens de angriper henne. De snakker om ære, men ydmyker henne mens de dreper henne. Det er grusomt, hun er jo bare en jentunge, sier Shorsh.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.