RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

17 drept av terrorbombe

(Scanpix/AP Photo/APTN)
Sist oppdatert:
Turid Lægreid som jobber som rådgiver i FN i Bagdad, ble såret da FN-hovedkvarteret ble utsatt for et bombeangrep tirsdag. Minst 17 personer er drept. Se bilder på web-TV.

- Vi fikk telefon fra vår representant på stedet to minutter etter at det skjedde. Turid Lægreid er lettere skadet i bakhodet, men skal ellers være i god behold, sier Petter Nome i Flyktningerådet til TV 2 Nettavisen.

Lægreid er ansatt i Flyktningerådet, men er for tiden utlånt til FN-organisasjonen OCHA i Bagdad. Flyktningerådet jobber for igjen å få kontakt med Lægreid for å oppdateres ytterligere på hennes situasjon.

Mange sårede

- Vi har evakuert sivile fra området og opprettet et feltsykehus på stedet der vi behandler sårede, fortalte en talsmann for det amerikanske forsvaret på en improvisert pressekonferanse utenfor ruinene av hotellet like etter klokken 16 norsk tid.

En talsmann for FN har bekreftet at bomben, som skal ha vært plassert i en lastebil utenfor FN-kvarteret, drepte minst 17 personer. Ifølge AFP er antallet skadde oppe i 53.

FN-topp drept

FNs spesialutsending i Irak Sergio Vieira De Mello.
FNs spesialutsending i Irak Sergio Vieira De Mello.

FNs spesialutsending i Irak, Sergio Vieira De Mello, skal være blant de hardt skadde. Ifølge Sky News gikk bomben av rett under hans vindu, og redningsmannskaper jobber med å evakuere De Mello ut av bygningen.

FN-talsmann Fred Eckhard ved New York-kontoret opplyste tidligere tirsdag til CNN-korrespondent Jane Arraf at sikkerheten rundt hotellet var forsterket etter at det ble omdannet til FN-hovedkvarter.

Blant de sårede er også FNs leder av olje for matprogrammet, Benon Sevan, som holdt en pressekonferanse, sier FNs talskvinne Veronique Taveau til nyhetsbyrået AP.

Trolig var også mange utenlandske journalister og tolker inne i bygningen.

UD ikke representert

Utenriksdepartementet opplyser til TV 2 Nettavisen at de ikke har representanter ved FN-hovedkvarteret i Bagdad.

Verken TV 2, svensk eller dansk fjernsyn har nå reportere i Bagdad.

Også sivile som befant seg i gatene omkring FN-bygningen kan være skadd av glass og metallbiter som kom flygende gjennom lufta i eksplosjonen.

Sopplignende

Bomben gikk av like før klokken 15 tirsdag ettermiddag norsk tid.

Øyenvitner rapporterer om en sopplignende svart sky som steg opp fra Canal Hotel i Bagdad, som FN bruker som hovedkvarter i Irak.

- Vi så en stor, sopplignende røksky stige opp fra bygningen, sier Sky News’ reporter på stedet.

Den usedvanlig kraftige eksplosjonen kunne merkes mer enn 1500 meter fra detonasjonsstedet.

Selvmordsbombe

Sky News viser nå bilder av bygningen med det blå FN-flagget innhyllet i svart røyk og flere brennende biler der røyk velter ut.

- En bilbombe var årsaken til eksplosjonen, sier en talsmann for det amerikanske forsvaret.

Andre vitner hevder at eksplosjonen skyldtes en rakettdrevet granat, men ifølge Sky News' reporter på stedet var det en selvmordsbomber som utløste ladningen fra en gul sementbil fullastet med eksplosiver.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for bilbomben, men spekulasjoner går på at al-Qaida eller medlemmer av Saddam Husseins Bath-parti står bak.

- Folkets fiender

FNs generalsekretær Kofi Annan sier i en kommentar at han er dypt sjokkert over angrepet. Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier Annan også at han håper de ansvarlige for bombingen blir brakt for retten snarlig.

President George W. Bush sier han mener angrepet er et uttrykk for desperasjon fra Saddam Husseins tilhengere i Irak, og understreker at USA ikke vil la seg stanse av hendelsen.

- Terroristene har igjen utvist forakt for uskyldige mennesker, frykt for fremskritt og hat mot fred. De er det irakiske folks, og alle som vil hjelpe irakerne sine fiender, sier Bush ifølge CNN.

- Disse drapsmennene kommer ikke til å få avgjørende betydning for Iraks fremtid. Irak er på en irreversibel kurs mot selvstendig styre og fred. Og Amerika og våre venner i De Forente Nasjoner kommer til å stå bak det irakiske folk, understreker USAs president.

Videre omtaler Bush de ansvarlige for angrepet som "drapsmenn som via sine taktikker og sine mål avslører seg som den siviliserte verdens fiender ".

Bush tilbyr amerikansk hjelp til FN i gjenoppbyggingsarbeidet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere