*Nettavisen* Nyheter.

17 presidentkandidater igjen i USA - slik ligger de an

TRE AV KANDIDATENE: Donald Trump, Hillary Clinton og Ben Carson håper alle å bli USAs neste president. Foto: (Getty Images)

Skaff deg oversikt her.

28.10.15 17:55

NEW YORK (Nettavisen): Barack Obama nærmer seg slutten på sin tid som president i USA. Hans erstatter blir valgt i november neste år, og innsatt i januar 2017 som nummer 45 i rekken.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

På grunn av det 22. grunnlovstillegget, som ble vedtatt i 1947, kan ikke Obama stille selv ettersom han allerede har sittet i to fireårsperioder.

Første gang vi publiserte en versjon av denne oversikten, var det til sammen 22 kandidater i de to partiene. Nå er dette antallet redusert.

Rick Perry var den første som trakk seg. Et av sommerens heteste navn hos Republikanerne, Scott Walker, fulgte etter. Etter at Demokratene omsider fikk gjennomført sin første TV-debatt, har også Jim Webb og Lincoln Chafee gitt opp sine kampanjer.

Jim Gilmore (R) er denne gang utelatt fra vår oversikt ettersom han ikke har kommet over 0 prosent i noen meningsmålinger så langt. Vi har også utelatt Lawrence Lessig (D), som meldte seg på i august, men heller ikke har gjort utslag i noen meningsmålinger - eller i media for øvrig.

Dermed står vi igjen med 17 kandidater.

Onsdag arrangeres den fjerde TV-debatten for presidentkandidatene i det republikanske partiet. Den sendes på CNBC natt til torsdag, norsk tid.

Akkurat nå er det to kandidater som skiller seg ut på begge sider. Hos republikanerne er det Donald Trump og Ben Carson som til sammen får omtrent halvparten av stemmene i meningsmålingene, mens Hillary Clinton og Bernie Sanders dominerer enda mer hos det demokratiske partiet.

Demokratene:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scott Olson (Getty Images)

Hillary Clinton
Nettside:
https://www.hillaryclinton.com/
Meningsmåling 26. oktober: 48%
Meningsmåling 26. september: 42%
Meningsmåling 17. august: 45%
Meningsmåling 30. juli: 59%

Den store favoritten på demokratisk side. 68 år gamle Hillary Clinton ble for alvor kjent for amerikanerne da hun var USAs førstedame mens ektemannen Bill Clinton var president i landet. Senere har hun tjenestegjort som senator i New York og utenriksminister fra 2009 til 2013.

Dette er hennes andre presidentvalgkamp – hun måtte se seg slått av Barack Obama i 2008. Den viktigste kampsaken til Clinton er middelklassens økonomi, som hun ønsker å styrke på bekostning av de rikeste i samfunnet.

Clinton er også svært opptatt av klimaet og ønsker å gjør USA til en stormakt innen ren energi. Hun ønsker en kriminalreform som setter en stopper for massefengslingen i landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scott Olson (Getty Images)

Bernie Sanders
Nettside:
https://berniesanders.com/
Meningsmåling 26. oktober: 29%
Meningsmåling 26. september: 35%
Meningsmåling 17. august: 22%
Meningsmåling 30. juli: 25%

Den eldste presidentkandidaten med sine 74 år. Han har representert Vermont i senatet siden 2007, og annonserte sitt kandidatur 30. april. Sanders, som jobbet som snekker og filmdokumentarskaper fram til han ble borgermester i Burlington i Vermont, har kjempet for homofiles rettigheter siden 1972.

Nå er han først og fremst opptatt av å styrke middelklassens økonomiske situasjon, noe mange på demokratisk side anser som helt essensielt for å forbedre USAs totale økonomi. Sanders er også en motstander av «Super PACs» og vil kjempe for å omgjøre Høyesteretts dom i Citizens United-saken, som åpnet for at bedrifter kan bruke så mye penger de vil på å påvirke valgkamper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scott Olson (Getty Images)

Martin O’Malley
Nettside:
https://martinomalley.com/
Meningsmåling 26. oktober: 1%
Meningsmåling 26. september: 0%
Meningsmåling 17. august: 1%
Meningsmåling 30. juli: 3%
Den tidligere guvernøren i Maryland er med sine 52 år den yngste kandidaten på demokratenes side. Etter fullført jusutdannelse tok han jobb på statsadvokatens kontor i Baltimore i 1988.

Han vant overraskende borgermestervalget i byen i 1999, og gjorde en meget god jobb i den stillingen. Seks år senere ble han kåret til en av USAs fem beste storby-borgermestere av Time Magazine. Hans kjernesaker i nominasjonskampanjen inkluderer ønsket om en kriminalreform, en Wall Street-reform og å gjøre høyere utdannelse tilgjengelig for alle amerikanere.


Republikanerne

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johnny Louis (Getty Images)

Donald Trump
Nettside:
https://www.donaldjtrump.com/
Meningsmåling 26. oktober: 32%
Meningsmåling 26. september: 21%
Meningsmåling 17. august: 28%
Meningsmåling 30. juli: 19%
Fargekladden som har skapt kaos i den republikanske leiren med sitt kandidatur. 69-åringen fra New York er en eiendomsmagnat med mange milliarder dollar i formue og kan dermed kjøre sitt eget løp, uten å be om støtte fra noen. Et faktum han naturligvis bruker til å score politiske poeng, selv om han har snublet litt i media her.

Trump har gjort det klart at han vil bygge «et ugjennomtrengelig gjerde» langs hele grensen mot Mexico. Han er imot selvbestemt abort, vil erstatte Obamacare med et fritt marked. Han ønsker også å forenkle og redusere skattesatsene i USA, ved at personer som tjener under 30.000 dollar i året betaler 1 prosent i skatt, de mellom 30.000 og 100.000 betaler 5 prosent, de mellom 100.000 og 1 million betaler 10 prosent og alle over 1 million betaler 15 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stewart F. House (Getty Images)

Ben Carson
Nettside:
https://www.bencarson.com/
Meningsmåling 26. oktober: 22%
Meningsmåling 26. september: 20%
Meningsmåling 17. august: 12%
Meningsmåling 30. juli: 10%
63-åring fra Maryland som er en pensjonert nevrokirurg og forfatter, og som akkurat nå er Trumps største utfordrer. I en nasjonal måling denne uka var han faktisk foran med 26 prosent mot 22 for Trump. I denne artikkelen bruker vi hovedsakelig målingene som NBC og Wall Street Journal har publisert, fordi de normalt kommer med én måneds mellomrom.

Carson var den første kirurgen i verden som klarte å skille siamesiske tvillinger som var sammensluttet ved hodet, noe som bidro til at han i 2008 ble tildelt presidentens frihetsmedalje.

Carson annonserte sitt kandidatur 5. mai. Han er imot selvbestemt abort og Obamacare, og kjemper for å holde Guantanamo Bay-fengselet åpent og for at amerikanere skal få eie de våpnene de vil.

Den tidligere kirurgen gjorde et stort byks i meningsmålingene etter den første TV-debatten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Spencer Platt (Getty Images)

Marco Rubio
Nettside:
https://marcorubio.com/
Meningsmåling 26. oktober: 10%
Meningsmåling 26. september: 11%
Meningsmåling 17. august: 7%
Meningsmåling 30. juli: 5%
En av de yngste kandidatene med sine 44 år, men samtidig en av outsiderne på republikansk side. Rubio har representert Florida i Senatet de siste fire årene.

Han ønsker å reformere skattesystemet, redusere byråkratiet, holde kontroll med utgiftene, modernisere innvandringslovene og fjerne og erstatte Obamacare. Rubio mener også at man gjennom å tillate amerikansk petroleumseksport vil skape flere hundre tusen jobber og senke drivstoffprisene i USA.

Den første debatten på Fox gikk meget bra for Rubio, spesielt i ekspertenes øyne, men meningsmålingen som ble presentert av Fox News 17. august viste ingen positiv effekt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stewart F. House (Getty Images)

Ted Cruz
Nettside:
https://www.tedcruz.org/
Meningsmåling 26. oktober: 6%
Meningsmåling 26. september: 5%
Meningsmåling 17. august: 7%
Meningsmåling 30. juli: 9%
44-åring fra Texas som er representerer sin delstat i Senatet. Også Cruz regnes blant dem som har tapt mest på Donald Trumps inntog.

En ekte opportunist som ikke bare bruker sin nettside til å be om donasjoner, men også til å selge supportereffekter og til å be besøkende om å rangere hvilke temaer som er viktigst for dem.

Cruz er tilhenger av dagens våpenlovgivning og imot selvbestemt abort. Han er også en motstander av både Obamacare og president Obamas plan for å øke minstelønnen til 10,10 dollar i timen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: David Becker (Getty Images)

Jeb Bush
Nettside:
https://jeb2016.com/
Meningsmåling 26. oktober: 7%
Meningsmåling 26. september: 7%
Meningsmåling 17. august: 7%
Meningsmåling 30. juli: 14%
Den største favoritten på republikansk side, selv om Donald Trump herjer på alle meningsmålinger akkurat nå. 62-åringen er lillebror av USAs 43. president, George W. Bush, og sønn av USAs 41. president, George H. W. Bush.

Jeb var guvernør i Florida fra 1999 til 2007. Han «ønsker å reformere Washington», ønsker å la ulovlige immigranter få bli i USA dersom de «erkjenner seg skyldige i ulovlig immigrasjon, betaler bøter og skatt, lærer engelsk og utfører samfunnsarbeid». Bush vil også øke den amerikanske innsatsen i Irak og heve pensjonsgrensen, for å nevne noe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sean Rayford (Getty Images)

Carly Fiorina
Nettside:
https://carlyforpresident.com/
Meningsmåling 26. oktober: 5%
Meningsmåling 26. september: 11%
Meningsmåling 17. august: %5
Meningsmåling 30. juli: 0%
Den tidligere toppsjefen I Hewlett-Packard representerer California og er 60 år gammel. Samme dag som hun annonserte sitt kandidatur, 4. mai, ble nettsiden carlyfiorina.org opprettet av en som tydelig ikke er en fan av henne. Nettavisen hevder at Fiorina sparket 30.000 medarbeidere mens hun ledet Hewlett-Packard.

Kampanjesiden carlyforpresident.com er imidlertid hennes, selv om den ikke inneholder nevneverdige, konkrete tiltak som Fiorina vil gjennomføre dersom hun blir valgt. Det kan nevnes at hun er imot selvbestemt abort og for dagens våpenregulering.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stewart F. House (Getty Images)

Mike Huckabee
Nettside:
http://www.mikehuckabee.com/
Meningsmåling 26. oktober: 3%
Meningsmåling 26. september: 2%
Meningsmåling 17. august: 3%
Meningsmåling 30. juli: 6%
59-åring som hadde guvernørvervet i Arkansas fra 1996 til 2007. Han gikk deretter videre til Fox News, hvor han fra 2008 til januar i 2015 hadde sitt eget talkshow, helt enkelt kalt «Huckabee».

Dette er andre gang han forsøker seg som presidentkandidat. Første gang var i 2008. Huckabee er imot Obamacare, imot å øke pensjonsalderen, tilhenger av dagens våpenlovgivning, og han mener at internasjonale handelsavtaler ødelegger for amerikanske lønninger. Huckabee kritiserer også president Barack Obama for å legge mer press på Israel enn Iran.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: John Lamparski (Getty Images)

Rand Paul
Nettside:
https://www.randpaul.com/
Meningsmåling 26. oktober: 2%
Meningsmåling 26. september: 3%
Meningsmåling 17. august: 2%
Meningsmåling 30. juli: 6%
52-åring som representerer Kentucky i Senatet. Allerede i januar 2013 kom det fram at Paul vurderte å stille som presidentkandidat. 7. april to år senere ble det offentliggjort.

Rand Paul har gått hardt ut mot overvåkningen i USA, og fokuserer også mye på det statlige pengeforbruket, som han ønsker å redusere. Samtidig lover han å redusere skattenivået for alle amerikanere til 14,5 prosent. Ellers er han imot å forandre våpenlovgivningen, imot selvbestemt abort, men åpen for ekteskapslignende avtaler for homofile.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sean Rayford (Getty Images)

Chris Christie
Nettside:
https://www.chrischristie.com/
Meningsmåling 26. oktober: 3%
Meningsmåling 26. september: 3%
Meningsmåling 17. august: 4%
Meningsmåling 30. juli: 3%
52-åring som er den sittende guvernøren i New Jersey.

Christie er kjent som en frittalende politiker og bruker da også slagordet «Telling it like it is».

Den tidligere delstatsadvokaten vil reformere sosialpolitikken og helsepolitikken, styrke forsvaret, fjerne dårlige lærere og belønne dyktige lærere og gjøre høyere utdannelse mer tilgjengelig, for å nevne noe.

Han er nok blant dem som har tapt mest på at Donald Trump kastet seg inn i nominasjonsprosessen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Darren McCollester (Getty Images)

John Kasich
Nettside:
https://johnkasich.com/
Meningsmåling 26. oktober: 2%
Meningsmåling 26. september: 6%
Meningsmåling 17. august: 5%
Meningsmåling 30. juli: 3%
Den 63 år gamle guvernøren i Ohio stilte til valg allerede i 2000. Det gikk ikke slik han hadde håpet, så han trakk seg nokså raskt ut.

I stedet endte han opp med sitt eget talkshow på Fox News, mens han også begynte i en lederstilling i banken Lehman Brothers, som han satt i fram til selskapets konkurs i 2008.

Kasich har vært guvernør i Ohio siden 2009.

Hans hovedfokus i nominasjonsprosessen ligger på økonomi, nærmere bestemt viktigheten av å få statsbudsjettet i balanse.

Kasich er også opptatt av nasjonal sikkerhet og viser til sin erfaring fra militærkomiteen i Representantenes hus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Darren McCollester (Getty Images)

Lindsey Graham
Nettside:
http://www.lindseygraham.com/
Meningsmåling 26. oktober: 1%
Meningsmåling 26. september: 0%
Meningsmåling 17. august: 0%
Meningsmåling 30. juli: 0%
En 60 år gammel senator fra Sør-Carolina, med lang fartstid som juridisk medarbeider i det amerikanske forsvaret.

Graham nådde oberstgrad før han ga seg der etter 33 år. Han ble valgt inn i Representantenes hus i 1994 og i Senatet i 2002.

Hans primære fokus i valgkampen er amerikansk sikkerhetspolitikk.

Hele 14 republikanske kandidater oppnådde flere stemmer enn Graham i meningsmålingen som ble foretatt mandag 3. august.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Steve Pope (Getty Images)

Bobby Jindal
Nettside:
https://www.bobbyjindal.com/
Meningsmåling 26. oktober: 0%
Meningsmåling 26. september: 1%
Meningsmåling 17. august: 0%
Meningsmåling 30. juli: 1%
Louisianas guvernør siden 2008 annonserte 2. juni at han stiller som presidentkandidat for republikanerne. Jindal er sønn av immigranter fra India, og var ekstremt skoleflink. Han ble tilbudt plass som både medisinstudent av Harvard og jusstudent av Yale, men valget Oxford, hvor han utdannet seg innenfor statsvitenskap.

Ironisk nok er det nettopp innenfor utdanning han har møtt mest motstand i sin tid som guvernør i Louisiana. 44-åringen er ellers imot selvbestemt abort, imot homofile ekteskap, men tilhenger av dagens våpenlovgivning. Som republikanere flest er han også imot Obamacare og Iran-avtalen.

George Pataki
Nettside:
http://www.georgepataki.com/
Meningsmåling 26. oktober: 1%
Meningsmåling 26. september: 0%
Meningsmåling 17. august: 0%
Meningsmåling 30. juli: 0%
70-åring fra New York, hvor han var guvernør i tolv år, fram til 2006. Han annonserte sitt kandidatur 28. mai 2015 og kjører med slagordet «People over politics».

Så langt har han fått mest oppmerksomhet for å angripe Donald Trump, spesielt på temaet innvandring. Pataki har ellers uttalt at han ønsker å fjerne Obamacare og at USA bør stanse avtalen med Iran. Han ønsker også å reformere Washington for å gi befolkningen mer frihet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Steve Pope (Getty Images)

Rick Santorum
Nettside:
http://www.ricksantorum.com/
Meningsmåling 26. oktober: 0%
Meningsmåling 26. september: 1%
Meningsmåling 17. august: 1%
Meningsmåling 30. juli: 1%
57-åring som stilte som presidentkandidat også ved forrige valg. Santorum har representert Pennsylvania i Senatet i tolv år, fram til 2007, og har siden jobbet som advokat.

I likhet med de fleste av sine republikanske konkurrenter er også Santorum imot selvbestemt abort og homofile ekteskap, men tilhenger av selvbestemte våpenkjøp. Han anser vitenskapens teorier om global oppvarming for å være «søppel». Økonomisk ønsker han å jobbe for budsjettbalanse, og har tidligere støttet et «Intet budsjett, ingen lønn»-lovforslag som ville ha ført til at medlemmer av Kongressen ikke mottok lønn for sitt arbeid hvis man ikke hadde et tilpasset budsjett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.