*Nettavisen* Nyheter.

17 tiltalt etter masseflukt

17 personer er tiltalt for å ha hjulpet nynazisten og politimorderen Tony Olsson å rømme i fjor sommer. Nå avslører politiet hvordan de mener den mye omtalte rømningen skjedde.

22.02.05 08:23

Svensk påtalemyndighet er nå ferdig med forundersøkelsen etter rømningen som skapte oppstandelse i Sverige. Tony Olsson soner livstidsdom for drap på to politimenn på 90-tallet. Olsson og tre andre personer rømte fra fengselet Hall ved Södertälje natt til 28. juli i fjor.

Nå har den svenske påtalemyndigheten offentliggjort etterforskningsmaterialet på 2.500 sider. Påtalemyndigheten mener at fem ansatte i fengselet hjalp til med rømningen. De andre åtte tiltalte skal ha vært medhjelpere utenfor murene.

Hjelperne hadde smuglet inn våpen og mobiltelefon til Olsson og de andre rømlingene. Den aktuelle natten ble to kvinnelige voktere overrasket i korridoren av en bevæpnet Olsson. Han tvang kvinnene til å låse opp celledøren til de tre andre innsatte. Også en av disse var bevæpnet. Under flukten hadde fangene kontakt med folk utenfra via en mobiltelefon, skriver TT ifølge Aftenposten.

De fire fangene tok gissel og truet fengselsbetjenter til å åpne dørene ut av fengselet. Utenfor sto en rød Saab klar for rømlingene.

Olsson og de tre andre ble tatt etter en intens jakt i fjor sommer. Saken skapte politisk storm fordi det ikke skal være mulig å rømme fra fengselet Hall, som er Sveriges høysikkerhetsfengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.