*Nettavisen* Nyheter.

18 slukt av tidevann

Foto: Ida von Hanno Bast (SCANPIX)

Minst 18 utenlandske muslingplukkere omkom i kvikksanden utenfor nordvestkysten av England da de ikke klarte å rømme fra tidevannet.

06.02.04 18:15

De kinesiske muslingplukkerne ble torsdag kveld overrasket av det lumske tidevannet i området, og rakk ikke å komme seg i land før det var for sent.

Britiske redningsmannskaper opplyste fredag ettermiddag at 18 av muslingplukkerne, 16 menn og to kvinner, var funnet omkommet, og at flere fortsatt var savnet. 16 ble reddet og brakt i land.

Farlig område
Dramaet utspant seg i Morecamb-bukta utenfor kysten av Lancashire, et område som er beryktet for sin lumske kvikksand og uberegnelig tidevann.

- Dette er et farlig område for fremmede å lete etter muslinger i, sier den erfarne turguiden Cedric Robinson til BBC.

Ifølge øyenvitner skal gruppen, nærmere 40 unge kvinner og menn, ha begynt å gå utover de langstrakte sandbankene for å plukke hjertemuslinger i 15-tida torsdag ettermiddag.

Leter
Noen timer senere ble de åpenbart overrasket av tidevannet, og i 21-tida ante lokalbefolkningen uråd og slo alarm.

Kystvakten, flyvåpenet og redningstjenesten kom raskt til stedet, og søkte hele natten etter overlevende. Andre redningsarbeidere utstyrt med hunder fulgte strandlinja, der flere av de omkomne ble funnet.

- Det var forferdelig, dette er en av de hendelsene vi håper å aldri komme ut for, sier redningsarbeideren Andy Binstead til BBC.

Illegale?
Nasjonaliteten til muslingplukkerne er fortsatt uklar, ettersom de ti som er funnet i live har vansker med å gjøre seg forstått på engelsk. Mye tyder imidlertid på at det er snakk om kinesere.

Britisk politi utelukker ikke at det kan dreie seg om illegale innvandrere, og det utelukkes heller ikke at de arbeidet ulovlig for britiske selskap.

I august ble 37 illegale kinesiske immigranter pågrepet av britisk politi på Morecambe-strendene.

Hjertemuslinger er god butikk i Lancashire, og bare på Morecambs strender antas det å ligge muslinger til en verdi av nærmere 80 millioner kroner.

Plukkere strømmer til fra hele England, og seinest i desember måtte en annen gruppe reddes i land etter å ha blitt overrasket av tidevannet.

Store verdier
- Muslingene er verdt mange penger, men tragisk nok så antar jeg at de stakkars menneskene som nå mistet livet tjente svært lite. Trolig ble de utsatt for grov utnyttelse, sier den lokale underhusrepresentanten Geraldine Smith til BBC.

Mens industrien tidligere var lokal, er i dag flere storkonsern kommet på banen.

Selv om alle fritt kan plukke, har lokalbefolkningen lenge krevd regulering av virksomheten, som synes å bli stadig bedre organisert.

- Jeg har hørt historier både om illegale immigranter og om folk på trygd som plukker muslinger for 500 pund (6.400 kroner) dagen, sier BBCs korrespondent Peter Holland.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag