19 drept i selvmordsaksjon

Foto: (Scanpix/AFP Photo)

Den ytterliggående palestinske gruppen Islamsk hellig krig tar på seg ansvaret for selvmordsaksjonen i Haifa lørdag formiddag. Palestinernes president Yasser Arafat fordømmer aksjonen, som krevde minst 19 menneskeliv.

04.10.03 20:30

Ifølge Islamsk hellig krig var det en 29 år gammel kvinne fra byen Jenin på Vestbredden, som gjennomførte aksjonen.

Gruppen sier til Reuters på telefon at kvinnen, som jobbet som jurist i Jenin, gjennomførte aksjonen som hevn for at israelske soldater drepte hennes bror og fetter, som begge var medlemmer av Islamsk hellig krig.

Minst 19 mennesker mistet livet i selvmordsaksjonen. Mange ble skadd, deriblant flere barn. Åstedet for aksjonen, restauranten Maxim, ligger i nærheten av en populær strand i Haifa, nord i Israel.

Arafat fordømmer

Palestinernes president Yassir Arafat gikk lørdag ettermiddag hardt ut mot selvmordsaksjonen, som han sier ødelegger palestinernes nasjonale interesser.

I en pressemelding fra presidenten heter det at angrepet gir Israel et påskudd for å motsette seg de internasjonale forsøkene på å skape fred.

Ber om stans i angrepene

Den palestinske statsministeren, Ahmed Korei, oppfordret kort tid etter at det ble kjent at en palestinsk selvmordsbomber sto bak eksplosjonen, til stopp i angrepene på sivile.

- Herr Korei oppfordrer det palestinske folket og alle deres nasjonale og islamistiske fraksjoner til å utøve selvkontroll og sette en fullstendig stopper for handlingene som har sivile mål, og som skader vår legitime og rettferdige nasjonale kamp, het det i en pressemelding fra kontoret hans.

Økt press mot Sharon

Angrepet skjedde på den jødiske sabbaten dagen før fastedagen Yom Kippur. Sannsynligvis vil det føre til økt press på den israelske regjeringen om å realisere trusselen om å "fjerne" palestinernes president Yassir Arafat, skriver Reuters.

Fredag erklærte Hamas at gjerdet Israel bygger på Vesbredden ikke ville beskytte israelerne fra angrep, og at det amerikanske "veikartet til fred" var dømt til å feile.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.