RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 år siden Mandela ble satt fri

Foto: AP (AP)
Sist oppdatert:
I 1990 ble han satt fri - etter 27 år bak murene. I dag feirer Sør-Afrika den historiske begivenheten.

Sør-Afrika har kommet en lang vei siden Nelson Mandela slapp ut fra fengselet for 20 år siden, men landet - som i år er vertsnasjon for fotball-VM - har også en lang vei å gå. En arbeidsledighet på nær 25 prosent, rundt 5,7 innbyggere med HIV og 50 drap i snitt per dag er tall som sier noe om utfordringene.

BILDESPESIAL: Mandela i store bilder

27 år bak murene
Men torsdag er det den 91 år gamle frigjøringshelten og de historiske begivenhetene for 20 år siden som står i fokus. 11. februar 1990 skjedde det umulige. Mannen som var fengslet for sin kamp for like rettigheter for alle - svarte som hvite - ble satt fri etter 27 år bak murene. Han lot bitterhet og hat ligge, og ble etter hvert landets første svarte president.

Zuma får kritikk
For sittende president Jacob Zuma er markeringen et kjærkomment avbrekk. De siste dagene har avisene i Sør-Afrika vært opptatt av at han er far til en fire måneder gammel baby. På lederplass får han kritikk for sin livsstil. Moren er verken en av hans tre koner eller hans forlovede, skriver nyhetsbyrået AFP.

Møter i nasjonalforsamlingen
Rundt klokka 18 norsk tid vil både den tidligere og den nåværende presidenten være på plass i parlamentet. For Mandela er dette ventet å bli hans eneste offentlige opptreden på 20-årsdagen.

Det er ventet at Zuma vil si noe om optimismen som rådde for 20 år siden og peke på noen av de utfordringene Sør-Afrika står overfor.

- Et liv i folkets tjeneste
Torsdag var flere av landets ledere samlet ved fengselet utenfor Cape Town for å markere hendelsen som framskyndet slutten på apartheid, raseskillepolitikken som Sør-Afrikas hvite lederskap satte i system fra 1948.

- Vi feirer et liv som er levd i folkets tjeneste, sa den gamle anti-apartheid-aktivisten Cyril Ramaphosa i sin tale. Ramaphosa var blant dem som ønsket Mandela velkommen 11. februar 1990.

- Han visste at han måtte fortsette å leve for folket på utsiden. Uten den kampen vårt folk førte, ville Madiba aldri ha blitt løslatt, sa han og brukte Mandelas stammenavn.

- Et følelsesladet øyeblikk
En annen veteran, Ahmed Kathrada, ble løslatt fire måneder før Mandela. Til pressen torsdag fortalte han at han visste Mandela kom til å bli satt fri.

- Det var et følelsesladet øyeblikk. Da vi ble løslatt, var det oppstemthet, glede, men samtidig en tristhet over at vi ble løslatt, mens han måtte bli igjen, sa den nå 80 år gamle Kathrada.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere