Gå til sidens hovedinnhold

20 drept i boliviansk massakre

Opptil 20 mennesker er drept og flere titall skadd etter at Bolivias regjering satte inn militæret for å slå ned voldsomme protester mot president Gonzalo Sanchez de Lozada.

- Det er vanskelig å gi et eksakt tall, men ifølge de meldingene vi har studert er 20 personer drept og 91 skadd i eller i nærheten av El Alto, sier Waldo Albarracin, president i landets faste menneskerettsråd.

En fem år gammel gutt er blant de drepte, og det er varslet nye omfattende streiker mandag, tirsdag og onsdag.

Fare for kupp
Situasjonen har blitt stadig mer spent de siste dagene, og søndag ble soldater utkommandert foran presidentpalasset, fordi det ifølge en talsmann for presidenten var fare for kupp.

President Sanchez beordret utplassering av militære styrker i arbeiderbydelen El Alto for å få en slutt på veisperringene, men han erklærte ikke unntakstilstand, ifølge talsmannen, skriver NTB-AFP-DPA.

Protestantene er misfornøyde med at regjeringen ønsker å eksportere naturgass til USA gjennom Chile, og demonstrantene mener betingelsene er så dårlige at eksporten ikke kommer folket til gode.

- Massakre
Ledere for den katolske kirken og menneskerettsorganisasjoner i Bolivia beskrev hendelsene i den fattige bydelen El Alto som "en ren massakre". I et åpent brev til presidenten sier gruppene at de har fått bekreftet at hæren brukte "grovkalibrede våpen, blant annet maskingeværer, mot det bolivianske folket".

Flere fagforeningsledere gikk i skjul, og sa de var redde for at regjeringen hadde utstedt drapsordre på dem etter først å ha beskyldt dem for å planlegge kupp.

- Jeg har forlatt huset mitt. Det er kommet ordre fra regjeringen om å drepe oss, om å drepe Jaime Solares, Felipe Quispe og Evo Morales, sa Roberto de la Cruz, som er leder ved et lokalt fagforeningskontor i El Alto.

Evo Morales, som er leder for Bolivias største opposisjonsparti, benektet regjeringens beskyldninger om kupplaner, og sa president Sanchez enten må gå av, eller endre sin politikk.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger