20 norske soldater skadd

- Våre soldater måtte åpne ild i selvforsvar, sier sjefen for de norske styrkene etter at 20 norske KFOR-soldater ble skadd i kamphandlinger der minst 17 personer ble drept i Kosovo onsdag kveld. En kosovoalbaner ble skutt og drept av de norske soldatene.

18.03.04 13:48

- Den norske styrken står fortsatt sør for Pristina, men nå er det helt rolig i området, sier kontingentsjef for den norske styrken i Kosovo, oberst Nils Hanheide, til TV 2 torsdag morgen.

- Etter en hektisk gårsdag har soldatene nå fått tatt seg inn litt. Stemningen i den norske styrken er nå god, sier han. Flere nordmenn er skadd etter onsdagens sammenstøt, men ingen alvorlig.

- Åtte som ble lettere skadd er tilbake i jobb eller på vei ut til avdelingene. Mange har fått småskader etter at ting har blitt kastet mot dem, sier Hanheide.

- Måtte åpne ild
En mann ble drept da de norske KFOR-soldatene skjøt mot en bil som forsøkte å forsere en sperring. Rundt 250 norske soldater var onsdag kveld innblandet i de kraftige sammenstøtene.

Oberst Hanheide, bekrefter at norske soldater skjøt og drepte en kosovoalbaner da han ikke ville stoppe for norske styrker.

- Det var en kosovoalbaner som kjørte inn i den norske linjen og våre soldater måtte da åpne ild i selvforsvar, sier oberst Hanheide til Kanal 24.

De norske KFOR-soldatene ble satt inn da en albansk menneskemengde var på vei for å angripe en serbisk landsby sør for Pristina. De norske styrkene stanset menneskemengden, før skuddene falt og 20 norske soldater ble skadd.

En av nordmennene havnet på sykehus, men skal ikke være alvorlig skadd.

Tilbake på vakt
Åtte av de 20 norske KFOR-soldatene som ble lettere skadd i kampene i Kosovo onsdag kveld var torsdag morgen tilbake på jobb ved veisperringen i Caglavica.

– Det har nå roet seg ned på stedet. Flere av dem som ble skadd fikk hjernerystelser eller lettere slagskader. Noen ble truffet av ting som ble kastet mot dem fra folkemengden, sier Nils Hanheide til NTB.

Urolighetene de norske KFOR-soldatene er involvert i, skjedde i den lille byen Caglavica, 2 kilometer sør for hovedstaden Pristina i Kosovo.

20 skadd
Bortsett fra en soldat som måtte til behandling på sykehus, ble samtlige behandlet på sykestuer eller av sanitetspersonell, ifølge Hanheide.

12 svenske soldater ble også skadd i kampene. Omkring 150 svenske soldater deltok under onsdagens innsats i Caglavica.

Roet seg i natt
- I 02.30-tiden natt til torsdag begynte menneskemengden å løse seg opp og trekke seg tilbake. Det er nå rolig ved veisperringen, men soldatene blir på posten en stund til for å se an utviklingen, sier Hanheide.

KFOR-styrken er forberedt på nye sammenstøt torsdag.

17 drept
I byen Gnjilane øst i Kosovo ble tre serbere drept under etniske sammenstøt natt til torsdag, melder nyhetsbyrået Beta torsdag.

– Tre personer ble slått til døde, sier Ivan Todorovic fra Gnjilane til nyhetsbyrået i Beograd.

Minst 17 mennesker er dermed drept og opp mot 400 såret under urolighetene i Kosovo onsdag og natt til torsdag. Sammenstøtene var hardest i byer som Mitrovica, Lipljan, Pec og Urosevac.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.