*Nettavisen* Nyheter.

2000 amerikanere drept i Irak

Tirsdag passerte dødstallet for amerikanske soldater i Irak det fryktede tallet 2000.

26.10.05 08:27

Tirsdag kunngjorde amerikanske militære at til samme fire soldater ble drept av en veibombe i Anbar-provinsen fredag. Tidligere var det meldt om at bare to soldater ble drept i angrepet.

SE VIDEO:2000 døde

Dermed er til sammen 2000 soldater drept i Irak siden invasjonen i mars 2003 ifølge tallene fra CNN. Tallet er basert på opplysninger CNN har fått fra de amerikanske militærstyrkene i Irak. Tirsdag meldte Associated Press at 1999 soldater er drept så langt.

Tirsdag ble ni personer drept av en selvmordsbomber i bil i den nord-irakiske byen Suleymaniya. I Bagdad ble en sjuåring og en annen sivilperson drept da to veibomber eksploderte. Ingen amerikanske soldater ble drept i angrepene.

Mandag ble minst ti personer drept da tre bilbomber eksploderte utenfor Palestine Hotel i Bagdad.

Sa ja
Tirsdag kunngjorde valgmyndighetene i Irak at et nøvendig flertall av velgerne sa ja til den nye grunnloven under grunnlovsavstemningen 15. oktober.

Forsker Henrik Thune ved Norsk utenrikspolitisk institutt mener volden viser at utviklingen i Irak går motsatt vei av det Bush-administrasjonen ønsker. -Han peker på at amerikanerne ikke gredie å forhindre det massive angrepet mot Palestine Hotel, til tross for omfattende sikkerhetstiltak.

-Opprørerne er smarte. Det vi ser i Irak er en paring av irakisk nasjonalisme og krefter tilknyttet islam. Amerikanerne kan ikke vinne geriljakrigen, heller ikke med en ny grunnlov, sier han til TV 2 Nettvisen.

Uavsluttet
Han tror likevel ikke Bush-administrasjonen vil trekke soldatene ut fra Irak med det første.

-President Bush ser på Irak som den viktigste fronten for å bekjempe terrorisme. I tillegg frykter amerikanerne at en rask tilbaketreking vil skape et eneste sort hull med militser støttet av ulike naboland, sier Thune.

- Samtidig er et vanskelig å bygge opp en ny irakisk hær uten å inngå et kompromiss med opprørsledelsen. Jeg tror derfor det er mulig at Bush går ut av embetet som president i 2009 med en uavsluttet krig i Irak, mener Henrik Thune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.