*Nettavisen* Nyheter.

2.000 russiske soldater ankommet Krim

Soldater utenfor Krim-flyplassen Foto: - (Afp / NTB Scanpix)

28.02.14 22:42

2.000 russiske soldater skal ha ankommet Krim. Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov ber Russland om å stoppe provokasjonene.

Turtsjynov beskylder Russland for å vise aggresjon og sier at ledelsen i Moskva jobber med et scenario som ligner det man så før krigen mot Georgia i 2008.

Han ber innstendig om at president Vladimir Putin stopper provokasjonene på Krim-halvøya.

Som Georgia
Den fungerende presidenten trekker sammenligning med situasjonen da russiske styrker gikk inn i de georgiske utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia i 2008 i kjølvannet av en georgisk militær mobilisering mot Sør-Ossetia. Turtsjynov gir Russland skylden for konflikten med Georgia.

- Russland har sendt styrker til Krim. De jobber med et scenario som har en klar analog til Abkhasia. Etter å først har satt i gang en militær konflikt, starter de annekteringen, sa Turtsjynov i et TV-intervju fredag.

- Tretten russiske flymaskiner har landet på flyplassen Gvardeyskoje (nær Simferopol) med 150 mann i hver maskin, sier Sergij Kunitsyn, presidentens representant i Krim, til den lokale TV-stasjonen ATR.

Les også: Janukovitsj: - Jeg ble tvunget til å forlate Ukraina

Han legger til at luftrommet har vært stengt. Det var uklart om Russland i avtalen landet har med Ukraina har rett til å bruke lufthavnen til å transportere tropper inn i landet.

Russland har en militærbase på Krim-halvøya, der de har sin Svartehavsflåte i Sevastopol, sør på halvøya. Etter at Ukraina fikk sin uavhengighet i 1991 er avtalen at russerne får beholde basen fram til 2042.

På telefonen
Tidligere på dagen fredag var en rekke ledere fra vestlige land på telefonen til Russland.

Putin snakket på telefon med den tyske statsministeren Angela Merkel, den britiske statsministeren David Cameron og EU-president Herman Van Rompuy.

I samtalene understreket Putin hvor avgjørende og viktig det er at Ukraina vender tilbake til en normaltilstand, opplyser en talsmann for Kreml.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov diskuterte situasjonen i Ukraina på telefon med sin amerikanske kollega John Kerry. Lavrov understreket at det var viktig å demme opp for ekstreme radikale krefter i Ukraina.

En talsmann for Angela Merkel sier at hun ga uttrykk for bekymring for destabilisering i Ukraina, og hun oppfordrer også til forsiktighet for å unngå eskalering av den spente situasjonen på Krim-halvøya.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Maskerte menn, som kaller seg medlemmer av den oppløste opprørsstyrken Berkut, sjekker dokumentene til sjåfører på en motorvei ved Krim. Foto: Viktor Drachev (Afp / NTB Scanpix)

Det samme ga Cameron uttrykk for under sin prat med den russiske presidenten.

- Statsministeren understreket at alle land bør respektere Ukrainas integritet og suverenitet. Og det var Putin enig i, sier en talskvinne for Cameron.

- Krim-flyplass stengt for flighter fra Kiev
Fredag kom det også meldinger om at 400 bevæpnede, uniformskledde prorussiske menn på nytt hadde tatt kontroll over Belbek-flyplassen ved Sevastopol.

- De har okkupert rullebanen og all flyaktivitet er innstilt, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax og siterer en militærkilde.

Ukrainas største flyselskap, Ukrainian International, opplyser at flyrommet over Krim var blitt stengt etter at hovedflyplassen var tatt over av væpnede menn. En ansatt ved den internasjonale flyplassen sa imidlertid at det kun var en flight som var forsinket, andre avganger og ankomster var gått som planlagt.

De to flyplassene på Krim ble natt til fredag okkupert av væpnede grupper, og ifølge flere kilder var russiske soldater involvert i operasjonen.

Senere på dagen kunngjorde Ukrainas øverste sikkerhetssjef Andrij Parubij at ukrainske myndigheter hadde gjenvunnet kontrollen over flyplassene.

Russlands svartehavsflåte har base i byen Sevastopol like ved. Men Kreml nekter for at det er russiske styrker som har okkupert flyplassene.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.