*Nettavisen* Nyheter.

2000 slaver satt fri

Illustrasjonsfoto fra den brasilianske landsbygda. Foto: (Scanpix/EPA PHOTO/Fernando Bizerra)

Inspektørene gjorde store øyne da de oppdaget at 849 personer ble holdt som slavearbeidere på en kaffeplantasje i Bahia i Brasil. Så langt i år har 2000 slavearbeidere blitt satt fri.

30.08.03 17:45

De fleste av disse har vært tvunget til å jobbe på plantasjer i Amazonas-regionen, der de tvinges til å rydde skog, melder BBC.

Vil avskaffe slaveriet

Brasilianske myndigheter lanserte i mars en plan for å utrydde tvangsarbeid i landet, og det var inspektører fra det brasilianske arbeidsdepartementet som nylig oppdaget de 849 arbeiderne som ble holdt mot sin vilje på kaffeplantasjen i Barreiras i delstaten Bahia.

Det er første gang at så mange personer har blitt oppdaget og reddet ut av slavekontrakter i en enkelt kontroll. Inspektørene kom på en uanmeldt visitt etter å ha fått tips fra en lokalpolitiker.

Ifølge BBC var 70 av slavene syke. De bodde i svært enkle skur som verken ga dem beskyttelse mot sol eller regn og ble tvunget til å jobbe på omgang.

Nå må plantasjeeieren betale dem det han skylder dem i lønn og sørge for at de får reise hjem.

Plantasjeeieren risikerer også fengselsstraff.

Avskaffet i 1889

Slaveriet har dype røtter i Brasil, selv om det ble avskaffet i 1889. Problemet i mange områder av landet er at plantasjeeiere som i mange hundre år har benyttet seg av slavearbeid, i dag er svært innflytelsesrike medlemmer av samfunnet. Mange av dem har politiske verv, og dette gjør jakten på slavedriverne svært vanskelig for føderale myndigheter.

Mange av slavearbeiderne lar seg lure av fagre løfter om en solid inntekt på plantasjer svært langt hjemmefra og reiser frivillig til plantasjene. De mektige plantasjeeierne betaler som regel for reisen og hevder senere at slavearbeideren ikke vil få lønn før vedkommende har tjent nok til å betale ham tilbake for reisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.