*Nettavisen* Nyheter.

22-åring la ut jihad-video før København-angrepene

Omar Abdel Hamid El-Hussein la ut en jihad-hyllest på sin Facebook-profil kort tid før det første attentatet. Foto: Privat

Omar Abdel Hamid El-Hussein som er mistenkt for å ha stått bak helgens to angrep i København, la ut en jihad-hyllest på sin Facebook-profil kort tid før det første attentatet.

16.02.15 15:32

45 minutter før angrepet mot debattmøtet på Krudttønden på Østerbro i København, la Omar Abdel Hamid El-Hussein ut en jihad-hyllest på sin Facebook-profil, skriver Ekstra Bladet.

Videoen ble ikke laget av 22-åringen selv, men er ifølge avisen hentet fra en YouTube-kanal som har publisert flere videoer som hyller Den islamske stat (IS).

Les mer:To varetektsfengslet i Danmark

Dansk politi har til nå ikke sagt noe om Omar Abdel Hamid El-Hussein har tilknytning til islamistiske grupper, men den danske sikkerhetstjenesten PET har hatt kjennskap til 22-åringen fra tidligere.

Tidligere skolekamerater har fortalt at El-Hussein hatet jøder. Ifølge den danske kriminalomsorgen skal han ha gitt uttrykk for ekstremistiske holdninger, og han har vært fengslet for knivangrep.

Han ble løslatt cirka to uker før lørdagens to angrep, der til sammen to mennesker ble drept og fem såret. PET mener han kan ha blitt inspirert av terrorangrepene i Paris i forrige måned.

Terroristens far: – Jeg er like sjokkert som alle andre
Faren til den antatte gjerningsmannen bak terroren i København sier han er rystet over det som har skjedd.

– Jeg er like sjokkert som resten av verden, sa faren til Omar Abdel Hamid el-Hussain til Jyllands-Posten da avisen banket på døren hans i København mandag.

El-Hussein døde sent lørdag etter en skuddveksling med politiet. Faren hans, som ønsker å være anonym, fikk beskjeden om hva sønnen skal ha gjort fra politiet.

– Jeg fikk vite det av politiet, som ringte meg, sier han.

Ber innbyggere om hjelp
Dansk politi ber Københavns innbyggere om hjelp til å kartlegge den antatte gjerningsmannens bevegelser før og mellom de dødelige angrepene i hovedstaden.

- Vi ber alle vitner som kan ha sett mannen, hjelpe oss med å kartlegge hans bevegelser. Var han alene? Hvilken retning gikk han? sa politiinspektør Jørgen Skov på en pressekonferanse ved 14-tiden mandag.

Skov opplyste videre hvorfor politiet søndag aksjonerte mot en internettkafé i bydelen Nørrebro. Politiet mener den antatte gjerningsmannen, 22 år gamle Omar Abdel Hamid El-Hussein, oppholdt seg på kafeen mellom de to angrepene.

Politiet jobber med en teori om at 22-åringen var alene om selve angrepene, men flere personer ble pågrepet i saken søndag. Skov opplyste under pressekonferansen at alle disse personene nå er løslatt, med unntak av de to mennene som ble varetektsfengslet mandag ettermiddag.

De to mennene på 19 og 22 år er varetektsfengslet i ti dager. De er siktet for medvirkning til drap fordi de skal ha hjulpet 22-åringen med å skaffe våpnene han brukte under angrepene. Et av våpnene er ifølge Ritzau et M95-automatgevær, det danske forsvarets standardvåpen.

Brende til minnemarkering
Utenriksminister Børge Brende (H) deltar på minnemarkeringen etter terrorangrepene i København mandag kveld. Han skal også legge ned blomster ved synagogen som ble angrepet.

Markeringen var først planlagt utenfor kulturhuset Krudttønden, der filmregissør Finn Nørgaard ble skutt og drept, men er flyttet Gunnar Nu Hansens Plads fordi det er ventet svært mange mennesker.

Mens statsminister Erna Solberg (H) mandag ettermiddag besøker Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, representerer utenriksminister Brende Norge i København.

Minnemarkeringen starter klokka 20 mandag kveld. Før det skal Brende legge ned blomster ved synagogen der vakten Dan Uzan ble skutt og drept natt til søndag. Det skjer klokka 17.

Også Oslo byrådsleder, Stian Berger Røsland (H), deltar i minnemarkeringen.

– København er en by mange nordmenn har et nært forhold til, og Oslo og København har i mange år hatt et tett og godt samarbeid. Det er viktig at vi fra Oslos side viser solidaritet med våre venner i København nå som de har vært utsatt for uakseptabel vold og ekstremisme, sier Røsland.

Også Norges ambassadør til Danmark, Ingvard Havnen, deltar i minnemarkeringen, får NTB opplyst. Det samme gjør Michael Tetzschner (H), som er Stortingets delegasjonsleder i Nordisk råd. (©NTB)

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js';ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag