RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

22 terrorister henrettet

Sist oppdatert:
Iraks justisminister Abdel Hussein Shandal sier til TV 2 Nettavisen at landet har henrettet 22 mennesker på grunn av terrorisme.

- Vi har henrettet 22 terrorister etter at den nye antiterrorloven ble godkjent, sier Shandal til TV 2 Nettavisen.

Ytterligere 93 personer har blitt dømt til døden for «terrorisme», og sitter i fengsel i påvente av at Iraks president skal godkjenne dommen.

Mulla Krekar
En talsmann for Iraks president Jalal Talabani bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at en rekke mennesker har blitt henrettet med henvisning til antiterror-lovgivningen.

- Antiterror-loven gjelder i hele Irak, og brudd på den kan medføre dødsstraff. President Jalal Talabani har godkjent flere av disse dødsdommene, sier Kamran Kardagi til TV 2 Nettavisen.

- Tror du Mulla Krekar kan får dødsstraff gjennom antiterror-loven?

- Mulla Krekar og Ansar Al-Islam-sakene er hos sikkerhetsavdelingen i Kurdistan, i Nord-Irak. De har ansvaret, og jeg kan ikke si mer om dette, sier Kamran.

- Tror du Jalal Talabani vil godkjenne en eventuell dødsdom mot Saddam Hussein?

- Presidenten vil ikke personlig underskrive et eventuelt vedtak om dødsstraff for Saddam Hussein. Det er andre på presidentkontoret som kan gjøre dette, sier Karmann til TV 2 Nettavisen.

Støtter dødsstraff
Medlem i Iraks nasjonalforsamling, Yunnam Tanna, støtter dødsstraffen. Han har vært medlem i Kurdistans parlament før han ble valgt inn i den nye irakiske nasjonalforsamlingen.

- De fleste parlamentsmedlemmer støtter dødsstraff for dem som er involvert i vold og terror, sier Yunnam til TV 2 Nettavisen.

- Når det gjelder Mulla Krekar må han møte for en domstol. Siden vil dommeren ta stilling til om han har vært involvert i terror eller kriminalitet. Han har rett å forsvare seg, men han må møte for retten, sier Yunnam.

En rapport fra Amnesty Internasjonal fra forrige måned viser at mer enn 20.000 personer i verden fikk dødsstraff i løpet av 2005, mens minst 5186 personer ble henrettet i 53 land. I løpet av 2005 ble minst 94 personer henrettet i Iran og minst 86 i Saudi-Arabia. Det var 60 henrettelser i USA.

19.548 kidnappet
19.548 personer har blitt kidnappet i Irak i løpet av de siste tre årene. 12.237 menn, 4959 kvinner og 2355 barn ifølge en rapport utarbeidet av 150 ikkestatlige organisasjoner i landet. Ingen har oversikt over hva som har skjedd med alle. Organisasjonene skriver også at det var 3457 tilfeller av voldshandlinger i løpet av de siste fire månedene. Dette er blant annet drapsforsøk, kidnappinger, ødeleggelse av religiøse steder, angrep mot partilokaler, selvmordsaksjoner og rakettangrep, melder internasjonale medier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere