RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

22.500 døde

Foto: DEMOCRATIC VOICE OF BURMA (EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
I tillegg er 41.000 menneskene savnet etter at syklonen herjet i Burma i helgen.

Militærregimet i Burma har oppjustert dødstallene til 22.464 etter den dødelige syklonen som traff landet i helgen, melder CNN.

-De fleste døde som en følge av tidevannsbølgen som fulgte etter syklonen, enn av selve syklonen, sier minister Maung Maung Swe på en pressekonferanse, melder Reuters.

Bølgen var opp mot 3,5 meter høy, og oversvømte hus i lavereliggende områder.

- Folk hadde ikke noe sted å flykte, sier Swe.

I tillegg opplyse militærjuntaen tirsdag ettermiddag norsk tid at 41.000 mennesker er savnet.

De endelige dødstallene kan dermed være mye høyere enn de 22.500 som så langt er bekreftet, og det gjør syklonen til den dødeligste naturkatastrofen i Burma i nyere historie, ifølge tall fra FNs katastrofedatabase.

Se videoreportasje(artikkelen fortsetter under videoen)

235325

- Kritisk
Tidlig mandag ga militærjuntaen et «forsiktig, grønt lys» til tilbudene om internasjonal hjelp etter syklonkatastrofen.

FN karakteriserer situasjonen i landet som kritisk.

- FN forbereder nå hjelp som skal leveres og transporteres til Burma så fort som mulig, sa Paul Risley i Verdens matvareprogram (WFP) til Reuters mandag.

Syklonen har rasert store deler av Burma. I Irrawaddy-deltaet er det meldt om flom, båter har kantret, takene er revet av flere bygningen, trær er røsket ut av bakken, og strømlinjer har blitt revet ned.

I tillegg er store deler av fasttelefon- og mobilnettet nede i Rangoon, som har en befolkning på 6,5 millioner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bush kritiserer
Den amerikanske ambassaden i Burma har sendt ut en katastrofeerklæring og frigitt over en million kroner i nødhjelp. Et katastrofeteam er også klart til å hjelpe til, men har så langt ikke fått tillatelse til å gå inn i landet av burmesiske myndigheter.

USAs førstedame Laura Bush kom mandag med knallhard kritikk av militærjuntaen. Hun sa mangelen på advarsel før syklonen traff landet var det nyeste eksempelet på «juntaens mangel til å ivareta folkets grunnleggende behov».

Røde Kors jobber nå med å skaffe rent drikkevann til den burmesiske befolkningen, og flere nødhjelpsorganisasjoner møttes i FNs kontor i Bangkok mandag for å koordinere hjelpearbeidet.

Skyhøye priser
Etter at syklonen traff har prisene på mat og olje skutt i været, noe som skaper ekstreme problemer for landets lutfattige befolkning. Trolig trenger flere hundre tusen mennesker husly og drikkevann.

Burma eksporterer også ris til flere andre land, og dersom eksporten stopper opp vil dette skape problemer for land som Sri Lanka og Bangladesh. Trolig vil dette også føre til høyere priser på ris globalt sett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere