*Nettavisen* Nyheter.

228 USA-millioner til Irak-råd

Foto: Scanpix/AP Photo/Saurabh Das

USA har betalt Ahmad Chalabis irakiske styringsråd minst 228 millioner kroner siden mars 2000, ifølge en rapport som ble lagt fram torsdag.

21.05.04 06:47

Rapporten som er laget av den amerikanske regjeringens regnskapsavdeling, den undersøkende delen av Kongressen, konkluderer med at 33 millioner dollar (over 228 millioner kroner) er plassert i fond fra utenriksdepartementet. Summen inkluderer ikke noen midler fra Pentagon eller andre amerikanske byråer. Det sier en kongresskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Chalabi, som er medlem av det USA-oppnevnte irakiske styringsrådet, ble den gang utropt av mange i Bush-administrasjonen som den sannsynlige nye lederen av Irak etter Saddams fall.

Men han har mistet troverdighet hos amerikanerne etter stadig hyppigere sammenstøt med Washington i spørsmål om hvor mye makt som skal overlates til Irak når landet gjenvinner sin suverenitet 1. juli.

En talsmann for den amerikanske regjeringen sa tidligere denne uken at Pentagon har stoppet overføringer til INC. Det har tidligere vært overført over 2,3 millioner kroner i måneden, de siste utbetalingene kom i mai.

Torsdag gjennomførte amerikanske soldater og irakisk politi razzia i Chalabis hjem i Bagdad og i kontorene til INC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag