*Nettavisen* Nyheter.

23 drept på under en uke

Fangene gikk til opprør mot mishandling i overfylt fengsel

19.09.08 01:59

Mer enn 20 innsatte døde, og flere titalls andre ble skadd da det ved to anledninger brøt ut fangeopprør på fengslet La Mesa i grensebyen Tijuana denne uken, opplyste meksikansk politi på torsdag.

- Mishandlet til døde
Det første opprøret startet på søndag, skriver Reuters. Kampene mellom fangene og vaktene brøt ut etter at en av de innsatte skal ha blitt mishandlet til døde av vaktene, sier en menneskerettighetsorganisasjon til nyhetsbyrået. Ifølge BBC skal vaktene ha ransaket fengselet for våpen og narkotiske stoffer.

- Dødsfallet var gnisten som startet opprøret og dyttet dem over kanten. Vi snakker om en stor mengde overfylte bygninger hvor de innsatte blir innlåst 24 timer i døgnet, sier Carmen Salto i menneskerettsorganisasjonen Baja California til Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

I opprøret som fulgte skal fire innsatte ha mistet livet. Ifølge meksikansk politi skal fangene ha skutt mot vaktene med våpen, men ingen av vakter skal ha mistet livet. Menneskerettsorganisasjonen Baja California benekter at fangene skal ha brukt skytevåpen.

La Mesa-fengselet er bygd til å huse 3000 fanger, men så mange som 8000 skal ha vært innenfor murene da opprørene brøt ut, skriver Reuters.

Nytt opprør
På onsdag, bare få dager etter at det forrige opprøret kom under kontroll, brøt det igjen ut uroligheter innenfor fengselsmurene.

Mens familie og venner var på besøk hos de innsatte, brøt det ut et nytt, og større fangeopprør.

Ifølge BBC skal fangene ha gjort opprør fordi de ikke hadde fått mat eller vann siden det første opprøret søndag.

- Fangene utnyttet besøkstidene til å starte urolighetene. De gikk til det området av fengselet hvor det befant seg spader og hakker og begynte å slå seg gjennom veggene, og tente på madrasser med lightere, sier Salto.

Klikk på bildet for å forstørre.

Videoopptak fra opprøret viser at det oppsto store røykmengder inne i fengselet. Hundrevis av fanger løp opp på taket og kastet stein mot de tungt bevæpnede politistyrkene som befant seg under. Andre skal ha viftet med hvite sengelaken, melder Reuters.

Etter harde sammenstøt, fikk politiet og vaktene igjen kontroll over fengselet.

- Notorisk korrupt
La Mesa var fram til 2002 kjent for å være et notorisk korrupt fengsel. Da politiet i 2002 stormet inn murene, gjorde de store beslag av ulovlige luksusgjenstander. La Mesa ble kalt «Den lille byen», og inneholdt blant annet horehus og restauranter, og flere av de innsatte levde et liv i luksus innenfor murene, skriver Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.