*Nettavisen* Nyheter.

23 fanger ville ta sitt eget liv

23 terrormistenkte fanger forsøkte å henge seg eller kvele seg under en masseprotest på den amerikanske militærbasen Guantanamo Bay i 2003.

25.01.05 08:17

Selvmordsforsøkene fant sted samme år som generalmajor Geoffrey Miller overtok kommandoen på fangeleiren og fikk mandat til å gå hardere til verks for å få ut mer informasjon fra fanger med påståtte forbindelser til al-Qaida eller Taliban, melder nyhetsbyrået AFP.

Det var ledelsen for de amerikanske styrkene i området, U.S. Southern Command, som mandag bekreftet disse opplysningene. I en uttalelse het det at mellom 18. og 26. august 2003 forsøkte 23 fanger å henge eller kvele seg selv med tøystykker eller andre gjenstander. 22. august var det hele 10 fanger som på denne måten forsøkte å skade seg selv. Aksjonen var ifølge amerikanerne et koordinert forsøk på å stikke kjepper i hjulene for driften av fangeleiren og utfordre en ny gruppe av fangevoktere.

Ble holdt hemmelig
Amerikanerne har inntil nå holdt opplysningene om en masseaksjon tilbake og rapportere bare om to av selvmordsforsøkene i 2003.

Amnesty International kritiserer forsøkene på å holde denne hendelsen skjult.

- Pentagon dekket over
- Når du har selvmordsforsøk eller såkalte selvskade-hendelser, viser det hva slags virkning fengsling på ubestemt tid kan ha, men dette forteller også hvor langt Pentagon er villig til å gå for å dekke over ting som har skjedd på Guantanamo, uttaler Alistair Hodgett, en representant for Amnesty International i Washington.

- Det vi har sett er at det ikke bare dreide seg om nye styrker, men tøffere avhørsteknikker, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag