240 savnet etter ferjekatastrofer

Omkring 250 mennesker var søndag kveld fortsatt savnet etter at to ferjer sank i Bangladesh.

Den ene av de to ferjene hadde omkring 250 mennesker om bord, og sank på elven Meghna søndag morgen. 50 av passasjerene ble reddet, ifølge det statlige nyhetsbyrået BSS.

Ferja "M.V. Lighting Sun" var på vei fra hovedstaden Dhaka til Madaripur-området i sør da den gikk rundt like ved Chandpur. Ifølge en talsmann for rederiet blåste det full storm da ferja kantret. Trolig lå mange av passasjerene og sov da ulykken skjedde ved 2.30-tiden natt til søndag lokal tid.

I tillegg sank en annen ferje på den samme elven bare 1 kilometer unna den første. Seks passasjerer er reddet mens 40 er savnet etter denne ulykken. Ferja "M.V. Diganta" var på vei til Narayanganj, som ligger i nærheten av hovedstaden Dhaka, da den sank.

Totalt er 17 mennesker funnet omkommet etter de to ulykkene i Bangladesh, hvor slike ferjekatastrofer er en altfor vanlig del av hverdagen.

Skar hull i skroget
Landsbyboere og fiskere i nærheten av den første ferja som gikk ned plukket opp minst 35 overlevende fra elva. De klarte også å skjære hull på skroget for å slippe sju overlevende ut. Redningsarbeiderne trosset kraftige vindkast og regnskyll, og en kameramann fra Reuters TV sier det vil være umulig for de lokale redningsmannskapene å snu ferja rundt og taue den til land.

Overlevende sier noen av passasjerene klarte å svømme ut av vinduene på båten, og kan ha klart å komme seg i sikkerhet.

- Minst 100 kan være savnet eller druknet, sa en overlevende. Det er sterk strøm i elva, og vannmassene kan ha trukket folk med seg nedover elva.

Tusenvis av mennesker samlet seg på elvebredden i håp om å se savnede slektninger eller for å følge den store redningsoperasjonen.

- Hent dem tilbake
En av de overlevende, 35-årige Yasmin Begum, sto over liket av sin 18 måneder gamle sønn. Hennes mann og svigerinne var savnet, ifølge øyenvitner. Ti år gamle Mohammad Rana så seg hjelpeløst rundt etter besteforeldrene sine.

- Kan noen hente dem tilbake til meg, sa gutten, som gråt uavbrutt.

Bangladesh har en lang historie av tragiske ferjeulykker. Senest i juli i fjor sank en ferje i Chandpur-distriktet, og omkring 400 mennesker omkom. Myndighetene sier mange ferjer ikke har passasjerlister, og de tar med flere passasjerer enn de har lov til. Dermed er det ofte umulig å vite hvor mange som faktisk er omkommet etter et forlis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.