RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

25 drept i selvmordsaksjon

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
25 mennesker har mistet livet etter en selvmordsaksjon som rammet det italienske politiets hovedkvarter i byen Nassiriya sør i Irak onsdag morgen.

Onsdag ettermiddag melder tv-kanalen al-Jazeera at 15 italienere ble drept i selvmordsaksjonen. 16 skal tilhøre militærpolitistyrken Carabinieri. Dessuten ble en svivilist drept. I tillegg er åtte irakere drept, mens 12 er skadd.

Presidenten kondolerer
Etter bombeangrepet ble det holdt ett minutts stillhet i det italienske parlamentet. Det rapporterer den italienske tv-kanalen RAI.

Italias president Carlo Azeglio Ciampi uttrykker sin medfølelse med ofrenes familier. Samtidig bekreftet han Italias vilje til å delta i den militære styrken i Irak.

- Vi vil fortsette å fylle vår rolle på de alliertes og FNs side i kampen mot internasjonal terrorisme, sier presidenten i en kommentar til bombeangrepet.

Lar seg ikke skremme
Også statsminister Silvio Berlusconi sier at Italia ikke vil la seg true av et slikt angrep.

- Ingen slike skremsler vil rokke ved vår vilje til å hjelpe det landet å reise seg igjen og bygges opp med selvstyre, sikkerhet og frihet, sa Berlusconi i en uttalelse.

Lastebil

Den voldsomme eksplosjonen skjedde klokka 08.40 norsk tid. To kjøretøyer meide ned porten til det italienske hovedkvarteret, og minst ett av kjøretøyene eksploderte.

Bilen hadde en detonator og var lastet full av sprengstoff. Det er ikke klart om de andre kjøretøyet, en lastebil, var lastet med sprengstoff. En av bygningene ved hovedkvarteret ble jevnet med jorden, og flere kjøretøyer tok fyr.

Det er det første angrepet på italienske styrker etter at president Bush erklærte krigen for over 1. mai.

Advart i sommer
Den italienske avisen La Repubblica skriver i sin nettutgave onsdag at den italienske styrken har blitt advart om at kontingenten i Nasiriya var et potensielt terrormål. USA kom med advarselen allerede i juli.

Advarslene kom etter at det ble observert en buss som ifølge amerikanerne var «full av selvbordsbombere» flere steder i byen. De mente bussen kunne «eksplodere når som helst.»

De amerikanske styrkene i byen tok sine forholdsregler, men advarslene ble fullstendig neglisjert av de italienske generalene, ifølge avisen.

3000 soldater
Italia har rundt 3000 militære mannskaper i Irak som en del av den internasjonale amerikanskledede styrken som okkuperer landet.

Italienerne bidrar med soldater og politi i tillegg til tre marinefartøyer og 40 frivillige fra Røde Kors, melder AFP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere