RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

25 drept i selvmordsaksjon

Sist oppdatert:
Minst 25 skal være drept og over 100 skadd etter en kraftig bombeeksplosjon utenfor hovedkvarteret til den amerikansk-ledede okkupasjonsstyrken i Bagdad.

- Vi tror det var en bilbombe ved inngangen til hovedkvarteret, sier en militær talsmann ifølge BBC.

25 drept

Blant de omkomne skal to være amerikanere og 16 irakere.

Ifølge AFP skal 25 være drept og om lag 130 personer skadd, der i blant et høyt antall irakere hvorav minst én skal tilhøre det irakiske sivilforsvaret, samt en amerikansk soldat og fire sivile amerikanere med lettere skader.

Selvmordsaksjonisten utløste bombeangrepet i en bil som skal ha stått i kø utenfor okkupasjonsstyrkens hovedkvarter, opplyser representanter for den amerkanske hæren til CNN.

Filmopptak gjort av eksplosjonen viser ifølge CNN minst tre biler i brann, og en rekke sårede sivile som ligger rundt på bakken i området der bomben detonerte. Flere irakere skal ha brent inne i sine egne biler.

Selvmordsbomben eksploderte like ved inngangen til et av eks-diktator Saddam Husseins tidligere palasser, som for tiden benyttes som militært og sivilt hovedkvarter for de amerikanske styrkene og deres allierte i Iraks hovedstad.

Rammet morgenrushet

Et stort og svært trafikkert veikryss ligger like utenfor inngangen til hovedkvarteret, og en rekke sivile irakere sto angivelig i kø for å komme seg på arbeid i lokalene da bomben gikk av klokken 08.00 lokal tid. Det tilsvarer klokken 06.00 norsk tid søndag morgen.

- Det var en veldig veldig stor eksplosjon, kommenterer CNNs reporter Michael Holmes fra området.

Aksjonen fant sted dagen etter at en annen kraftig bombe tok livet av tre amerikanske soldater og to irakiske offiserer om lag 30 kilometer nord for Bagdad. Dermed kom dødstallene på amerikanere i Irak opp i over 500 siden krigen startet i mars 2003.

Vil ha FN tilbake

Mens debatten fortsetter å rase om hvordan Irak bør bli styrt på kortere og lengre sikt, har USA gitt uttrykk for at de ønsker FN-organisasjonen tilbake i planene som gjelder maktovertakelsen i landet.

USAs øverste administrator i Irak, Paul Bremer, møter førstkommende mandag FNs generalsekretær Kofi Annan som ledd i forsøket på å styrke FNs rolle i den kaosrammede staten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere