*Nettavisen* Nyheter.

2,5 milliarder kroner gikk til himmels

Foto: SCOTT AUDETTE (REUTERS)

Verdens største rakett Ares 1-X skutt opp med suksess. Følg NASA-sendingen her.

28.10.09 17:29

På NASAs hjemmeside kunne du 16.30 onsdag følge oppskytningen av verdens største rakett direkte. Oppskytningen var vellykket.

- Dette var utrolig, det var fantastisk! Jeg har tårer i øynene, sa direktør Bob Cabana ved Kennedy Space Center til kolleger etter oppskytningen, melder Reuters

Oppskytingen av den hundre meter lange raketten Ares 1-X fra Kennedy Space Center i Florida i USA var kostbar. Den første raketten koster 2,5 milliarde norske kroner.

Mach 5
Her kan du lese alle NASAs nyhetsoppdateringen om oppskytingen.

Den ubemannede raketten klarte i løpet av de to minuttene motoren gikk å komme opp i hasighet av nær fem ganger lydens hastighet.

NASA vil gjennomføre fire testoppskytninger av raketten fram til 2012, og håper raketten vil erstatte den gamle romferjen som snart går ut på dato. Ønsket er at Ares etter hvert kan sende mennesker til ikke bare månen, men også mars.

45 kilometer opp
Raketten ble skutt opp i en høyde på 45 kilometer på de to minuttene motoren gikk. Der ble den nedre og øvre delen av raketten atskilt.

Den nedre delen er utstyrt med fallskjerm og landet i havet der den ble plukket opp av et NASA-skip.

Ares-raketten skal etter planen være operativ allerede i 2015, men flere rapporter har sådd tvil om fremtiden til raketten.

2525

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.