*Nettavisen* Nyheter.

250 stammefolk overlevde tsunami

Foto: (AP/Scanpix)

Væpnet med piler og buer kom sju menn fra en isolert stamme på Anadaman-øyene torsdag ut av skogen for første gang siden flodbølgekatastrofen. Urgammel kunnskap om naturen kan ha reddet dem.

07.01.05 10:02

Kun iført et klede rundt underlivet og amuletter rundt halsen kom de sju stammemennene ut av skogen til møtet med myndighetene, to reportere og en fotograf fra telegrambyrået Associated Press torsdag.

Mennene nektet å bli fotografert med begrunnelse at de ville komme til å bli syke hvis de ble tatt bilder av.

- Alle er trygge

Medlemmene fra den isolerte Jarawa-stammen har holdt seg skjult i skogen etter at Anadaman- og Nicobar-øyene i India ble rammet så hardt av monsterbølgene etter jordskjelvet 2. juledag.

I et sjelden møte med verden utenfor sa de sju mennene at samtlige 250 medlemmer av stammen flyktet innover i landet og har overlevd på kokosnøtter.

- Alle er i sikkerhet etter jordskjelvet. Vi er i skogene i Balughat, sa en av mennene, Ashu, til en reporter fra telegrambyrået AP.

- Liker ikke folk utenfra

Selv om medlemmer fra Jarawa-stammen fra tid til annen møter med lokale myndigheter for å motta rasjoner fra myndighetene, skyr stammefolket til vanlig besøkende.

- Min verden er i skogene, sa Ashu på gebrokkent hindi. En oversetter forklarte Aps utsendte at mannen fortsatte:

- Din verden er utenfor. Vi liker ikke folk utenfra.

Reddet av urgammel kunnskap

Antropologer anslår at tallet på mennesker som fortsatt lever i de primitive stammene på nordspissen av Andanaman-øyene har sunket fra rundt 1000 til 400 personer. De fleste av de 350.000 innbyggerne på øyene tilhører Nocobarese-stammen og er etniske indere.

Enkelte DNA-studier viser at urfolkets forfedre forlot Afrika for 70.000 år siden, og at de bevegde seg gjennom Indonesia før de slo seg ned på disse indiske øyene.

Antropologer mener at urgammel viten og tolking av vind, sjø og fugler kan ha reddet stammefolket fra tsunamien som drepte 901 mennesker på øyene. Nærmere 6000 innbyggere er fortsatt savnet. Men Ashu og hans følgesmenn nektet å snakke om hvordan de unnslapp de dødbringende bølgene.

Uoppdaget til 1996

Stammefolket lever stort sett av kjøtt og fisk fra dyr de dreper med pil og bue, samt bananer fra trærne, som de steker på bål. Ashu opplyste også at de liker honning.

Første gang medlemmer fra Jarawa-stammen hadde kontakt med myndighetene var I 1996.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.