*Nettavisen* Nyheter.

25.000 flomofre sendes til Texas

De 20 000 fattige, hjemløse og eldre som siden mandag har søkt tilflukt i idrettstadionet Superdome i New Orleans må evakueres innen to dager.

08.09.05 14:16

Luftkjølingsanlegget i domen er ødelagt, toalettene ødelagt og folks temperament har begynt å koke i den stigende heten. Rundt om i byen er folk fremdeles fanget av vannet på loft og tak.

- Omstendighetene blir raskt verre, sier guvernør Kathleen Bianco til ABCs «Good Morning America».

- Det er en veldig, veldig desperat situasjon.

Flyttes til Texas
Myndighetene planlegger nå å evakuere minst 25.000 hjemløse fra Louisiana til Texas, melder AP. Her skal de få husrom i det overbygde idrettstadionet Astrodome i Houston.

Flomofrene skal fraktes i 475 busser de 50 milene fra New Orleans til Texas. Evakueringen startet allerede onsdag, opplyser talskvinne for guvernøren i Texas, Kathy Walt. Ofrene kan komme til å være i Astrodome helt frem til desember.

- Ubeboelig i fire måneder
Ordføreren i New Orleans sier ifølge Sky News at det vil ta tre til fire måneder før byen blir beboelig igjen. Ingeniører fra hæren førte onsdag en håpløs kamp med vannmassende i et forsøk på å tette de brutte dikene med sandsekker.

- Utfordringen er et ingeniør-mareritt, sier guvernør Blanco til ABCs «Good Morning America.»

- Nasjonalgarden har sluppet ned sandsekker, men det er som å slippe dem ned i et sort hull, sier hun.

Nederst i saken kan du se bilder fra katastrofen.

Se video på Web-TV (abonnement).

Vannet stiger
Vannet fortsatte onsdag å stige i den katastroferammede byen. 80 prosent av New Orleans ligger under vann, butikker plyndres, lik flyter i gatene og myndighetene melder at en meterlang hai har blitt observert. Guvernør Bianco innrømmer at plyndringen er et stort problem, men sier myndighetene vil prioritere å redde folk fra vannmassene.

Røde Kors melder at rundt 40.000 mennesker får hjelp av organisasjonen i området.

Myndighetene i Mississippi sier at tallet på døde etter orkanens herjinger har nådd 110, mens Louisiana har utsatt tellingen av de døde for å konsentrere seg om å redde de levende. En talsmann for New Orleans har tidligere uttalt at det endelige tallet på døde vil være tresifret.

Nordmenn rammet
Risikoanalytikere tror stormen vil koste forsikringsselskapene 172 milliarder norske kroner. Det vil i så fall bli den dyreste naturkatastrofen i amerikansk historie.

100 nordmenn var fastboende i New Orleans før katastrofen rammet.

For å reparere en av dikene rundt Lake Pontchartrain slapp myndighetene sent tirsdag sandsekker på 1,3 tonn fra helikoptre og slepte avgårde dusinvis av 4,5 meter lange betongsperringer til bruddstedet. Man har også vurdert å bruke en båt til å tette det 150 meter brede hullet, skriver AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.