RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

26 drept i blodbad i Irak

Sist oppdatert:
Minst 26 mennesker ble drept, blant dem to utenlandske soldater, da tusener av sjiamuslimer demonstrerte mot den utenlandske okkupasjonen av Irak søndag.

Bare i den hellige byen Najaf sør for Bagdad ble 22 mennesker drept, inkludert en amerikansk og en salvadoransk soldat, i sammenstøt mellom sjiamuslimer og en spanskledet styrke. I tillegg ble 200 ble såret.

Det var en bølge av sjiamuslimske demonstrasjoner flere andre steder i Irak også søndag, blant annet i Basra, Nassiriya, Kirkuk og Bagdad.

Demonstrantene som er tilhengere av den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr, krevde at forbudet mot et sjiamuslimsk tidsskrift blir opphevet og at en av Sadrs fremste medarbeidere blir løslatt.

Al-Sadr selv oppfordret sine tilhengere til å "terrorisere fienden", siden fredelige protester ikke lenger har noe for seg.

- Demonstrasjoner er ubrukelige, siden deres fiender elsker å terrorisere og undertrykke meninger, og avskyr folkene. Terrorisér fienden, siden vi ikke kan tie om dens krenkelser, sa Sadr i en erklæring søndag.

Men den åndelige lederen for sjiamuslimene, storayatolla Ali Sistani, ba om ro etter de voldsomme sammenstøtene.

Ny front?
Demonstrasjonene kan være første antydning til at det åpner seg en alvorlig ny front i Irak mot okkupasjonsstyrkene, i tillegg til sunnimuslimene nord for Bagdad og utenlandske terrorister fra al-Qaida.

Den heftigste uroen fant sted i Najaf. Den brøt ut da en større folkemengde som marsjerte mot nabobyen Kufa, passerte basen til den spanskledede Plus Ultra-brigaden på veien.

Ifølge flere journalister deltok svartkledde og væpnede medlemmer av den forbudte Mehdi-hæren, som er Sadrs private militsgruppe, i demonstrasjonen.

Flere demonstranter kastet stein mot militære kjøretøy og forsøkte å ta seg inn i militærleiren, ifølge øyenvitner. Mange av dem brukte også skytevåpen.

En fotograf fra nyhetsbyrået Reuters sier at soldatene returnerte ilden fra flere kanter, og at han så flere demonstranter bli alvorlig såret. Kampene varte i tre timer før de omsider døde ut.

Salvadoraner drept
Ifølge en erklæring fra det spanske forsvarsdepartementet ble en salvadoransk og en amerikansk soldat drept og ni såret da de skjøt tilbake mot demonstrantene.

Tidligere ble det meldt at fire salvadoranere drept, men senere ble det vist til forvirringen under kampene som grunn til feilinformasjonen.

El Salvador har 361 soldater i den spanskledede styrken, som omfatter soldater fra flere mellomamerikanske og karibiske land. Ingen spanske soldater ble såret.

I Bagdad ble en person drept og ti såret i sammenstøt med amerikanske soldater etter at demonstranter okkuperte tre politistasjoner i Sadr-byen. Flere amerikanske militærkjøretøyer ble stukket i brann,

I Amara i det sørlige Irak ble fire mennesker drept og åtte såret i kamp med britiske soldater, og i Nassiriyeh ble en italiensk soldat lettere såret.

I oljebyen Kirkuk i det nordlige Irak ble to amerikanske soldater og fem sivile irakere såret da en bilbombe gikk i lufta ved siden av soldater som holdt vakt under en sjiamuslimsk demonstrasjon i byen.

Ifølge politisjefen i byen var tre av de sårede irakerne barn. Liket av mannen som utløste bomben, ble funnet i bilvraket.

I separate episoder ble to amerikanske soldater drept i Falluja-området, vest for Bagdad, der fire amerikanske sivile ble drept, brent og lemlestet i forrige uke.

Avis forbudt
Den utløsende årsaken til de kraftige demonstrasjonene i helgen er at et tidsskrift som er talerør for Moqtada al-Sadr, al-Hawza, ble forbudt av okkupasjonsmakten for en uke siden fordi tidsskriftet angivelig oppildnet til vold.

I tillegg krevde demonstrantene at en av Sadrs fremste medarbeidere, sjeik Mustafa al-Yacoubi, blir løslatt. Yacoubi ble skal ha blitt arrestert fredag, men de spanske styrkene benekter at de sto bak pågripelsen.

Presidenten i det USA-oppnevnte styringsrådet i Bagdad, Massoud Barzani, fordømte i sterke ordelag tilhengerne av Sadr for å ha grepet til vold i protestene mot okkupasjonsmakten.

Sjiamuslimene som utgjør om lag 60 prosent av den irakiske befolkningen, og som var grovt undertrykt under Saddam Hussein, er kommet stadig mer på banen siden Saddam ble styrtet etter den amerikanske invasjonen.

De mest radikale sjiamuslimene, under ledelse av den antiamerikanske al-Sadr, er blitt stadig mer kritiske til okkupasjonen.

Tilhengerne av Sadr sa at de følte seg oppildnet av demonstrasjonene søndag, og at de vil trappe opp kampen mot okkupasjonen.

(NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere