RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

26 drept i bombeinferno

(AP)
Sist oppdatert:
En serie eksplosjoner har rystet Istanbul i Tyrkia. Minst 26 er drept og over 450 skadd.

Hovedkontoret til banken HSBC i Istanbul, det britiske konsulatet i Istanbul var målene for selvmordsangrepene.

De to områdene ble rystet av voldsomme eksplosjoner i morgentimene torsdag. Ambulanser og politibiler raste gjennom gatene med ulende sirener, gatene var fulle av sjokkerte mennesker og telenettet fikk en voldsom belastning da folk kastet seg over telefonene for å ringe familie og venner.

Det bekreftede dødstallet er nå 26, mens 450 er skadet. Det er ventet at tallet vil øke betraktelig. Minst 15 døde ved det britiske konsulatet, mens 10 døde i eksplosjonen ved HSBC-hovedkontoret.

Den britiske utenriksministeren Jack Straw sier at «tre eller fire» ansatte ved konsulatet er savnet. Blant de drepte er generalkonsulat Roger Short.

Al-Qaida tok ansvaret
I en anonym telefonsamtale til nyhetsbyrået Anatolia har al-Qaida og den tyrkiske gruppen IBDA-C påtatt seg ansvaret for angrepene.

En selvmordsbomber utløste eksplosjonen ved det britiske generalkonsulatet da han braste i full fart inn i porten i en grønn varebil, ifølge et øyenvitne.

Minst to politifolk og en gateselger som sto ved porten ble drept da bilen eksploderte, ifølge vitnet, en 36 år gammel mann ved navn Hassan.

Verdens nest største bank
Hovedkontoret til bankkjeden HSBC skal være delvis ødelagt i en av eksplosjonene. London-baserte HSBC er verdens nest største bank. Det meldes også om store skader ved det britiske konsulatet i byen.

- Det høres ut som det er ganske ille, sier en talsmann for den britiske ambassaden.

Ifølge en korrespondent fra AFP, har deler av en bygning ved konsulatet kollapset, og området er overstrødd med vrakrester.

«Jordskjelv»
TV-bilder fra eksplosjonen ved HSBC-kontoret viser flere titalls ødelagte biler og vrakrester spredd over et stort område utenfor det ødelagte bygget.

- Vi trodde det var et jordskjelv, sier øyevitne Melike Sukusu ifølge AFP, mens folk flyktet i panikk fra bygget.

En tredje eksplosjon skal ha rammet et kjøpesenter i et boligområde i byen kort tid etter at de to første hadde rammet byens sentrum. Det er til samme rapportert om fem eksplosjoner, men bare de ved HSBC-kontoret og det britiske konsulatet er bekreftet.

Fire av dem fem rapporterte eksplosjonene skal har rammet på den europeiske siden av byen, mens en inntraff på den asiatiske siden av Bosporus-stredet.

Al-Qaida
Eksplosjonene kommer fem dager etter at to synagoger i den tyrkiske byen ble angrepet av selvmordsbomber. Minst 26 mennesker mistet livet i de to angrepene.

Al-Qaida har både fått skylden og påtatt seg ansvaret for angrepene på synagogene, og det er mye som tyder på at torsdagens eksplosjoner er synkroniserte terrorangrep av samme art.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere