Gå til sidens hovedinnhold

27 år for 11. september-angrep

En spansk domstol har dømt en spansk Al-Qaida-leder til 27 års fengsel for medvirkning til terrorangrepene i USA 11. september 2001.

Syriskfødte Imad Eddin Barrakat Yarkas, også kjent som Abu Dahdah, ble dømt til 15 års fengsel for medvirkning til terrorangrepene mot USA 11. september 2001, og 12 år for å ha vært Al-Qaidas frontfigur i Spania, melder AP.

Yarkas ble dømt for å ha organisert et møte i Spania i juli 2001. På møtet deltok blant annet dødspiloten Mohammed Atta og Ramzi Binsalshibh, som skal ha vært en annen sentral skikkelse i planleggingen.

Den tredje av de hovedtiltalte, Ghasoub al-Abrash Ghalyoun, ble frikjent. Han var tiltalt for å ha tatt videoopptak av World Trade Center som ble brukt under planleggingen av angrepene. Ghalyoun ble også frikjent for anklagen om at han var medlem av Al-Qaida.

17 andre tiltalte fikk dommer på mellom seks og elleve års fengsel. Blant disse er Al Jazeera-journalisten Taysir Alony, som fikk sju års fengsel, melder avisa El Mundo. To tiltalte ble frikjent. Til sammen 24 var tiltalt i saken.

Aktor hadde lagt ned påstand om 75.000 års fengsel for Yarkas og en av de andre hovedtiltalte, Driss Chebli. Cheblible dømt til sju års fengsel for medlemskap i en terrororganisasjon.

Krekar
Ifølge den nærmere 700 sider lange tiltalen mot Yarkas, skal han i 1995 ha bedt broren til mulla Krekar, Khalid Faraj Ahmad, om hjelp til å skaffe en islamsk ekstremist visum til Norge. Fordi Krakars bror ikke hadde jobb, ble mannen nektet visum av politiet.

Khalid Faraj Ahmad sa til VG i oktober 2003 at han ble oppringt av en ukjent mann og bedt om å ordne visum for en mann som het Halak.

-Han sa at vedkommende kom til Norge for å støtte kurdernes sak. Jeg sa jeg kunne forsøke å hjelpe. Da jeg gikk til politiet, sa de at jeg måtte ha arbeid, og det hadde jeg ikke, sa Ahmad til VG.

Krekars bror understreket at det ikke var kontakt med vedkommende som ringte etter at han informerte om avslaget.

En annen person som blir nevnt i tiltalen, anklages for å ha møtt mulla Krekar for å planlegge av rekruttering av geriljaledere. Krekar avviste overfor VG at han kjenner til denne mannen.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året